ULICE U PANČEVU: TOLSTOJEVA! Tolstojevi potomci u Pančevu

10:58

25.04.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/Map

Ulica Lava Tolstoja pripada teritoriji Mesne zajednice Tesla. Pod ovim nazivom postoji od 1949. godine, a prostire se od Oslobođenja do ugla ulica Ljubomira Kovačevića, Milke Marković i Josifa Marinkovića.

***

Dva unuka ruskog književnika doselila su se u Jugoslaviju, a dva praunuka rođena su u Beogradu.
Tolstoj je imao čak dvadeset dvoje dece, a dva njegova unuka sticajem okolnosti završila su u Jugoslaviji. To su hrabri ratnici i intelektualci, koji su nastavili da dele život s našim narodom. Ko su pravi, direktni potomci po krvi Lava Nikolajeviča Tolstoja koji su se obreli u našoj zemlji, otkrilo je „Vreme” u svom tekstu od 13. septembra 1928. godine.
– Lav Nikolajević u braku sa Sofijom Andrejevnom imao je dvadeset dvoje dece, od kojih su živi četiri sina i dve ćerke – pisalo je „Vreme”. – Drugi sin Lava Nikolajevića jeste Ilija Ljvović. On živi od 1917. godine u Americi, gde je obilazio sve veće varoši držeći predavanja o svom ocu. On je najbolje znao da opiše Lava Nikolajevića, i najviše je imao razumevanja za njegove ideje i privatni, porodični život. Poslednje dve godine on se nalazi u Holivudu kao savetodavac raznim režiserima ruskih komada.
Upravo je Ilija Ljvovič ključan za priču o Tolstojevim potomcima u Beogradu. Njegova dva od četiri sina (Tolstojevi unuci) i dvoje unučadi (Tolstojevi praunuci) živeli su u Srbiji.
Ilija Ilić, treći sin Ilije Ljvovića, pomorski oficir koji je najpre služio u Vladivostoku, potom na brodovima na Ledenom moru, pre dolaska u našu zemlju bio je u Italiji.
– Početkom rata protiv boljševika, on je prešao preko fronta 250 kilometara peške na Volgu i učestvovao u bitci kod Kazana, gde je poginuo i jedan od najhrabrijih Srba u dobrovoljačkom odredu major Blagotić. Docnije, Ilija je prešao preko Sibira na obalu Velikog Okeana, a odatle u Italiju 1921. godine. Kako su ostaci njegove porodice već bili stigli drugim putem u Jugoslaviju, Ilija Ilić nastanio se stalno u našoj zemlji. Živeo je prvo u Novom Sadu, zatim Beogradu, Sarajevu, Pančevu i Vršcu. Sada se bavi isključivo agenturskim poslovima. U Vršcu je jedno vreme radio u Uredu za Osiguranje Radnika, odakle su ga iznenada otpustili sa kratkim „pozdravom”: „Nije ovo mesto za propale grafove”.
Ilija Ilić je ipak našao način da u našoj zemlji bude zadovoljan radeći privatno trgovačke poslove.
Najmlađi Ljvovičev sin zvao se Vladimir. Služio je u južnoj vojsci kao konjički potporučnik, u istom puku u kojem je bio i njegov pokojni brat Andreja. Posle smrti brata Vladimir je došao u Beograd, gde je završio Poljoprivredni fakultet i oženio se 1926. godine.
– Njegov mali sin beogradsko je dete isto kao i mali Nikolaj Ilije Ilića. To su jedina dva Tolstoja, pravi praunuci Lava Nikolajevića, koji su kod nas rođeni i koji će biti vaspitavani sasvim u našem duhu. Vladimir se sada nalazi kao dnevničar na stovarištu neprerađenog duvana u Tetovu. Kad se uzme u obzir da je on odlično svršio fakultet, trebalo je prema njemu imati više obzira – pisao je 1928. novinar „Vremena”.
Ilija Ilić Tolstoj ispričao je novinaru „Vremena” zanimljive detalje iz svoje mladosti.
– Mi smo stanovali na našem imanju, sto kilometara udaljenom od Jasne Poljane, u kaluškoj guberniji. Redovno, nekoliko puta godišnje, mi dečaci jašili smo u posetu svome dedi. On je neverovatno voleo decu i pratio njihov razvitak sa roditeljskom brigom. Dolazio sam u Jasnu Poljanu sve do pet meseci pred smrt Lava Nikolajevića. Tada smo govorili o porodičnim stvarima i on je, vrlo prijatan i nežan, kakav je uopšte bio prema svima a prema deci naročito, pričao razne anegdote i priče. Docnije sam bio na njegovom pogrebu, i taj pogreb ostao mi je kao najživlja uspomena… – pričao je Tolstojev unuk.
Dodaje da bi se čovek čudio „znajući dobro za ideje koje je Lav Nikolajević ispovedao, što su svi gotovo njegovi unuci bili odlični ruski patriote i hrabri ratnici. Izgledalo bi kao da je time njegova nauka u samoj porodici pretrpela poraz. Zar može biti veze između Tolstoja i oružja?”
– Međutim, stvar je sasvim prosta. Lav Nikolajević, i to tvrdim svečano kao čovek koji je duboko upoznat sa njegovim javnim i privatnim životom, bio je isto takav patriota kao i svi gotovo članovi velike porodice – pričao je Ilić dajući i neke primere iz života.

ULICE U PANČEVU: ZORE PETROVIĆ. Ordenje za slikarku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.