HRVATSKA POD VODOM: Reka Una preti Kostajnici, a ugrožena su i mesta na području oko Petrinje! Preti i Sava

13:44

17.05.2023

Podeli vest:

Pritnscren/YT

Gračac i Obrovac su pod vodom, reka Una preti Kostajnici jer se izlila iz korita, a ugrožena su i mesta na području oko Petrinje.

Nesrećnici koji nakon zemljotresa na Baniji i dalje žive u teškim uslovima sada su dodatno ugroženi, naročito oni koji su smešteni u kontejnerma. Preti i Sava, a stanje bi se moglo pogoršati ako kiša i dalje ne prestane padati, a povisi se vodostaj u Sloveniji.

”Situacija je ozbiljna”, kaže nakon obilaska hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, jer građane ugrožavaju i podzemne vode što se u ovom kraju dogodilo po prvi puta u istoriji. Ni stručnjaci ne znaju odgovor zašto se to dogodilo, a meštani ne pamte da je kiša padala neprestano u maju. Neka mesta koja nemaju u blizi reku su takođe poplavljena, kao dolina između Gračaca i Graba koja je od podzemnih voda cela pod vodom.

Mnogi putevi u zadarskom zaleđu su zbog odrona kamenja zatvoreni, a sve je teže i sa opskrbom stanovnika. Teško je i u karlovačkom kraju gde prete reke Kupa i Una pa su proglašene vanredne mere zbog poplave. Znatne količine pale su i u Sisku i okolici, gde su najviše pogođeni oni koji su stradali u zemljotresu i sada žive u kućama koje nisu obnovljene ili su samo delomično uređene. Bilo je u planu da se do leta intenzivira obnova, pogotovo na Baniji, ali je sada pitanje hoće li se u tome uspeti zbog problema sa poplavama.

U pripravnosti su i veliki gradovi poput Karlovca, pa su građanima podeljene vreće sa peskom. Uz reku Koranu izgrađen je sustav za odbranu od poplava, ali zbog visokog vodostaja potrebno je dodatno ispumpavanje vode. Vatrogasci od Zagreba do Zadra imaju pune ruke posla, rade danonoćno, a u punom angažmanu su i pripadnici službr spašavanja koje pomažu meštanima poplavljenih mesta da spasu stoku.

Već do sada velike su štete širom Hrvatske, pogotovo u Obrovcu gde je stradala zgrada škole i vrtića. Više od pola metra vode ušlo je u većinu kuća, a ništa bolje nije ni u drugim mestima u tom kraju. Na terenu je i vojska, a svi nestrepljivo očekuju sledeće dane kada su najavljene nove kiše.

(Pančevac/Novosti/ Hrvatski mediji)

IAKO SE PRVENSTVO IGRA NA FILIPINIMA, SRPSKI KOŠARKAŠI DOBILI ODLIČNE TERMINE Poznato kada Srbija igra mečeve na Mundobasketu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.