BORELJ SE OBRATIO POSLE SASTANKA U BRISELU: EU jasna, deeskalacija odmah i bezuslovno

21:36

22.06.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je EU bila jasna tokom razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno.

„Skoro četiri nedelje gledamo kako se, prema mom mišljenju, situacija na severu nepotrebno pogoršavala. Vojnici Kfora, novinari, građani, povređeni su i čujemo na svaki dan da ima incidenata. Ovo se ne može nastaviti, neprihvatljivo je. Zato sam pozvao Vučića i Kurtija da dođu u Brisel danas na sastanak kriznog menadžmenta“, rekao je Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Šef evropske diplomatije je rekao da su Lajčak i on razgovarali sa obojicom lidera i zahvalio im što su došli u Brisel, u pokušaju da se nađe rešenje za deeskalaciju.

„Treba da se vrate procesu, normalizaciji procesa. EU je bila jasna, potrebni su odlučni koraci, tako isto i SAD smatraju. Nažalost, svedočili smo samo suprotnom. Lajčak i ja smo proveli četiri časa sa Kurtijem i Vučićem. Bili su to odvojeni sastanci sa liderima, da probamo da nađemo put napred“, napomenuo je visoki predstavnik.

Ponovio je da prištinske vlasti moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.

Kada je reč o novim izborima na severu KiM, Borelj smatra da je potrebno da se dogode što pre, kako je rekao, „sa punim učešćem“ svih građana.

„Kada situacija na terenu postane normalna, da se vratimo dijalogu. Pre svega nekoliko meseci postigli smo dogovor o normalizaciji, delovalo je da smo na dobrom putu ka normalizaciji. Potrebno je da se vratimo implementaciji sporazuma, a to znači i formiranje Zajednice srpskih opština“, istakao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je rekao i da je EU jasna – nasilnici ne mogu proći nekažnjeno.

„Ali, to moramo ostaviti pravosudnim organima, koji zadatak moraju obaviti profesionalno. Današnji sastanak, pre svega, bio je kako smiriti situaciju na terenu, kako organizovati nove izbore, kako se vratiti dijalogu, putu ka normalizaciji. Posle četvoročasovnog sastanka, oba lidera su shvatila težinu situacije, ali imaju različite pristupe, interpretacije, samim tim i rešenja“, rekao je Borelj.

Istakao je da je postavio konkretne predloge EU i dodao da su se svi saglasili da su potrebni novi izbori na severu.

„Takođe, govorili smo o hapšenjima građana. Proizvoljna hapšenja su neprihvatljiva, naša misija Euleks će nadgledati ovaj proces. Tražio sam procenu nekih ljudi koji su zatvoreni, da se to temeljno istraži. Vučiću sam rekao da trojica kosovskih policajca moraju da budu puštena odmah, bezuslovno. Obe strane moraju da ispune svoje zadatke“, naveo je Borelj.

Ukazao je da će Lajčak i on biti u bliskom kontaktu sa obe strane narednih dana, a da će se u ponedeljak obratiti ministrima spoljnih poslova EU kakva je trenutna situacija i kuda ide.

REŽIM KURTIJA POKUŠAVA DA SRBE SKOLNI SA NJIHOVIH OGNJIŠTA Vučić iz Brisela: Uvek sam spreman da razgovaram sa EU predstavnicima

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.