NAPUŠTENI BISER PANČEVA Specifičan i istorijski važan GORANSKI PARK bi uskoro mogao ponovo da zasija! FOTO i VIDEO

10:00

28.06.2023

Podeli vest:

Pančevac

Pančevački Goranski park poznat i pod imenom Dudara po mnogo čemu je specifičan i istorijski važan za naš grad. Trenutno se nalazi u nezavidnom stanju, ali, kako kažu iz JKP Zelenilo, želja za ulaganjem i rekonstrukcijom je prisutna, što povrđuje apliciranje za sredstva koja su podneta u januaru mesecu.

Goranski park se nalazi između stambenih naselja „Tesla“ i „Misa“, a nedaleko od naselja Kotež. Na samom rubu parka smeštena je železnička stanica „Predgrađe“ koja ga odvaja od bare „Peskana“ i sportskog centra „Mladost“.

Pančevac

Ono što ovaj park razlikuje od ostalih jeste raznovrno bilje, koje retko gde može da se vidi u ostatku Pančeva. Tako su u njemu mesto našli himalajski borovi, ariš, ukrasni glog, ukrasna šljiva, ukrasna jabuka, džinovska sekvoja itd. Osim ovih vrsta drveća, u parku su se našle i dobro poznate vrste lipa, crni bor, breza i druge. Proteklih godina je biljni fond parka obnavljan, a osim uobičajenih, sađene su i tzv. „žalosne“ forme brdskog bresta kao i „kuglaste” forme bagrema.

Pančevac

Na mestu današnjeg Goranskog parka nekada se nalazila površina pod zasadima dudova (sađenih u svrhu ishrane svilenih buba) zbog čega je i danas park često nazivan Dudara. A današnji naziv dobio je po Pokretu gorana koji je pomogao u sadnji sadnica prilikom obrazovanja parka.

Tokom 2014. godine Pokret gorana je kroz međunarodni projekat obezbedio parku solarni punjač mobilnih telefona, bežični internet i sprave za vežbanje za odrasle, ali kako navodi Ženja Marinković, savetnik za prostorno planiranje u JKP Zelenilo, to nije zaživelo među građanima te se stanje parka ponovo urušilo.

Pančevac

Razlog za to vidi u slaboj posećenosti parka zbog njegove nezgode pozicije, jer se nalazi između tri frekventne saobraćajnice i to dve kolske i jedne železničke, kao i u tome da se Pančevci u velikoj većini odlučuju za Narodnu baštu ili Sportski centar.

Nasuprot tome, građani smatraju kako bi park bio mnogo posećeniji kada bi se renovirao i više održavao. Jedan odnaših sugrađana penzioner Ilija Vlahović smatra da je parku apsolutno potrebna rekonstrukcija.

– Ja sam ovde svaki dan od 13 do 14 časova, živim u blizini i sat vremena provodim u šetnji. Bude dosta ljudi, pogotovo od kad je sa radom krenuo Panvoz. Problem je u tome što je zapostavljeno, ranije je to bilo dosta bolje, mada i sada je zadovoljavajuće, ali nije ono što je nekad bilo. Do održavanja je, ima dosta neodgovornih momaka, da tako kažem, koji namerno divlaju i lome. Ovde ima vrlo malo čitavih klupa, sve je to polupano, kao i kante za smeće, ističe on.

Radnica centra za stara lica, koji se nalazi kod samog parka ističe da i štićenici doma vole da prošetaju parkom.

– Uglavnom koriste ovaj deo kod doma, ali prošetaju nekad, jedna žena voli da sedne na klupu i štrika. Bilo bi dobro kad bi se park renovirao, kad bi se postavile česme za vodu, nove svetiljke i klupe. Takođe bi lepo bilo da se otvori i neki kafić da građani i prolaznici, koji su tu zbog prevoza, mogu da uživaju u prirodi, ocenjuje naša sugrađanka.

Pančevac

Iz JKP Zelenilo navode da je aplicirano za budžetska sredstva kojima bi Goranski park dobio novi sjaj, te je urađeno ono što je trenutno u njihovoj moći.

– Grad Pančevo je u saradnji sa Rumunima u januaru aplicirao za sredstva IPA fonda, kojima bi u potpunosti rekonstruisali Goranski park, a u septembru treba da dobijemo odgovor da li će biti odobrena, zaključuje Ženja Marinković.

(Pančevac/Mirko Popović)

GRADSKI PARK U NOVOM RUHU PRE ROKA Vitman: Završetak radova sredinom avgusta! Stižu i novi kandelabri (FOTO I VIDEO)

PANČEVAČKI VUKOVCI OTPUTOVALI NA NAGRADNI IZLET U ZASAVICU Božić: Trudimo se da ih uvažimo, da znaju da Grad misli na njih i da ih pratimo! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.