STARINSKE VANILICE PO BAKINOM RECEPTU: Nezaobilazne na slavskoj trpezi, tope se u ustima

17:35

28.06.2023

Podeli vest:

Printscreen

Vanilice su tradicionalni srpski kolači koji predstavljaju nezaobilazan deo slavske kuhinje. U nekim oblastima naše zemlje oni se još nazivaju Vormice i Poljupčići.

Ovi sitni kolači predstavljaju kombinaciju prhkog testa, domaćeg džema od kajsija i šećera u prahu.

U stara vremena domaćice su mesile Vanilice uoči velikih praznika i slava. Kako je za pripremu ovog kolača bio potreban vanilin šećer, žene bi samlele kristal šećer, pomešale ga sa iseckanom mahunom vanile, pa ubacile u metalnu kutiju na nekoliko dana. Na taj način šećer je „upijao“ ukuse i mirise predivne vanile.

Vanilice se, po pravilu, tope u ustima, a mnogim ljudima evociraju najlepše uspomene na detinjstvo.

Da su Vanilice ponos Srbije svedoči podatak da je 2015. godine poznati kulinarski sajt Fud52 proglasio ovaj kolač najboljim sitnim kolačem na svetu.

RECEPT

200 g svinjske masti
5 kašika kristal šećera
1 jaje
1 žumance
Sok od jednog limuna
Pola kilograma mekog brašna
I još:
100 g prah šećera
Pekmez od kajsija
Penasto umutiti mast pa dodati šećer. Još malo mutiti pa dodati jaje, žumance i sok od limuna pa nastaviti sa mućenjem, dok se sastojci ne povežu.
Odložiti mikser, dodati brašno i ručno, lagano, umesiti testo. Razviti testo na ravnoj površini debljine oko 1,5 do 2 cm pa vaditi modlicom kolutiće (koristila sam metalni čep sa flaše vinjaka).
Ređati ih u podmazan i pobrašnjen pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
(Pančevac/Ana Vugrinec)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.