VERNICI SLAVE SVETOG NAUMA Ostavio zavet od samo 4 REČI! Ko hoće da bude savršen mora da pronađe ove četiri stepenice!

08:30

03.07.2023

Podeli vest:

wikipedia

Glavni praznik Svetog Nauma je 5. januara, a odnosno 3. jula mu je letnji praznik.

Sveti Naum bio je učenik ravnoapostolnih učitelja slovenskih svetog Kirila i Metodija i jedan od Petočislenika, koji su najrevnosnije sarađivali sa apostolima slovenskim. Sveti Naum putovao je u Rim, gde se proslavio čudotvornom moći kao i velikom učenošću.

Poznavao je mnoge jezike. Iz njegovih se očiju izlivala isceliteljska sila, koja je isceljivala bolesnike koji su sa verom samo pogledali u oči svetog ugodnika božjeg.

Pri povratku iz Rima, sveti Naum i Kliment su se nastanili na obalama Ohridskog jezera. Dok je sveti Kliment delovao kao episkop u Ohridu, dotle je sveti Naum osnovao na južnoj obali jezera manastir.

Manastir i dan danas krasi tu obalu, kao što ime svetog Nauma krasi istoriju slovenskog hrišćanstva. Kroz vekove, manastir je bio izvor čudotvorne sile i utočište bolnim i nevoljnim.

Sveti Naume je ostavio svima nama kratak i jasan zavet, a on glasi:

„Ostaviću vam zavet, zaista kratak i jasan, po kome sam se ja ubogi trudio da živim i koji vama može biti od koristi. Samo se od četiri reči sastoji taj zavet: POBUĐENJE, POKAJANJE, OČIŠĆENJE I PRIČEŠĆE.

To su četiri stepenice na putu ka spasenju. Ko hoće da bude savršen mora da prođe ove četiri stepenice.“

Trudio na prevođenju Svetoga pisma i ostalih crkvenih knjiga, sa grčkog jezika na slovenski. Činio je čudesa za života i posle smrti.

Njegove čudotvorne mošti i dan-danas zadivljuju mnogobrojnim čudesima, naročito isceljenjima od teških bolesti, naročito – ludila.

Kad je letnji praznik, okupi se veliki sabor naroda u manastiru Svetog Nauma. Mnogi bolesnici dolaze, ili bivaju donošeni, da tu nad moštima svetiteljevim kroz veru i molitvu dobiju isceljenje. Ne samo pravoslavni nego i ljudi druge vere dolaze da potraže pomoć od Svetog Nauma.

Godine 1926. jedan musliman iz Resna doneo je i priložio manastiru zvono iz blagodarnosti, što mu je svetitelj iscelio brata i sa samrtničke postelje podigao ga ponovo u život.

Upokojio se u prvoj polovini desetoga veka.

(Pančevac)

OŽIVELI LAZAREVI ZLATNI LAVOVI NA CARSKOM PURPURU: Napravljena idealna rekonstrukcija odore kneza Lazara

DANAS JE VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA Veruje se da je sve što vidite na današnji dan veoma važno! Ovo su najbitniji običaji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.