OSIM NISKE CENE I ROD JE PODBACIO Ratari u minusu od 5-10 dinara po kilogramu pšenice

11:00

07.07.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/YT

Tek što su izračunali minuse ječma koji su ovrli, ratari u Srbiji moraju da računaju na minus i sa vršidbom pšenice. Osim niske cene i rod je podbacio, od prošlogodišnjih prosečnih 4,5 tona po jutru, ove godine prvi prinosi su prosečno od 3 – 4 tone. Iz firme Nikša ,koja je merkantilni ječam otkupljivala po višoj ceni od ostalih, stižu nepovoljne prognoze što se pšenice tiče.

-Otkupljivači plaćaju akontnu cenu 19-20 dinara proizvođačima i to je nešto što se dešava. Na žalost, i na ceni od 20 dinara akonta po trenutnim tržišnim cenama to je minus za organizatore proizvodnje. Pričamo o cenama sa PDV-om – cene pšenice su pale tokom vikenda i nema nade da će se nešto bitnije dogoditi da budu u plusu.

-Cene pšenice su rasle, ali su tokom vikenda pale, proizvođačima će se konačna cena obračunavati verovatno u toku mesec dana. Svi se nadamo u narednom nekom periodu, kada istekne ugovor između Rusije i Ukrajine o slobodnom transportu žitarica 15. jula, da se neće produžiti, što bi na svetskim tržištima trebalo da prouzrokuje rast cena pšenice. Onda bi izvoznici nama organizatorima proizvodnje mogli da plate nešto više i mi bismo mogli da platimo preko 20 dinara proizvođačima za konačnu cenu pšenice – što međutim, po Milošu Nikšiću, nije dovoljno.

-To su samo razmišljanja, špekulacije, i to preko dvadeset je malo. Na dvadeset dinara su proizvođači ponovo i na pšenici u veoma lepom minusu. To je minimum minus od pet do deset dinara, u zavisnosti od prinosa, da li je zemlja u arendi i ko je sejao malo skuplje seme – realna cena je između 25-33 dinara, kako bi se bilo na nuli.

-Za dobit bi cena morala da bude od 33-35 dinara po kilogramu pšenice, što je u ovoj situaciji malo moguće. Ovo na na 20 dinara ili 21-22 ako i bude toliko, proizvođači su u minusu, pogotovo što nema nikakvih rekordnih prinosa, nikakva specijalna godina nije, još je rod podbacio, kvalitet je relativno loš naspram očekivanja. Prinosi su za ove prve otkose ispod proseka. Od 3 i nešto tone po jutru do 4,5 tona po jutru, što dovodi do toga da je nešto ispod četiri tone po jutru prosek. Prošle godine koja je bila sušna i spržila rod, prinos je bio od 4 – 4,5 tona prosek – zaključio je Miloš Nikšić za Dobro jutro.

 

(Pančevac/Dobrojutro)

LAVANDA U STARČEVU: Suvi cvet isplativiji od medonosne paše

NARODNA VEROVANJA NA IVANJDAN: Evo šta danas treba, a šta nikako ne bi trebalo uraditi

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.