KAD JE NAPOLJU 35C PRAVO JE VREME ZA KUPOVINU OGREVA! Istražujemo cene za vas: U Pančevu najskuplje na „pijaci drva”

14:48

12.07.2023

Podeli vest:

Milan Šupica
Julske cene ogrevnog drveta niže su od prošlogodišnjih bar za 1.000 dinara. Trenutno se na pančevačkim i okolnim  stovarištima bukva, cer i hrast plaćaju po 9.000 dinara za metar zajedno s prevozom i obradom, dok se kod „nezvaničnih” snabdevača bez cepanja i sečenja mogu nabaviti i za 2.000 dinara manje.
Prošlogodišnje iskustvo s cenom ogreva uteralo je strah u kosti građanima, pa da se ne bi i predstojeća zima uvukla u kosti, na prvim ovogodišnjim vrućinama mnogi su krenuli u potragu i za ogrevom. Jesen jeste daleko, ali koliko god je u svakom trenutku teško skupiti pare za bar šest metara drva, koliko je potrebno za manji prostor, jasno je da cene neće padati. Cene su ove godine znatno niže, a razlika je i u tome što ima ogreva, jer su se u julu prošle godine na stovarištima i kod dobavljača pravili spiskovi kupaca koji su ga plaćali na neviđeno.
 Najskuplje na „pijaci drva”
Kod „zvaničnih” dobavljača cene su skoro identične. Traže 9.000 za metar bukve, hrasta ili cera, a 8.500 dinara za bagrem. Topola trenutno nije aktuelna, a zbog loših ogrevnih osobina nije mnogo ni tražena. Na stovarištu na otvorenom gde se Pančevci tradicionalno nedeljom okupljaju, na „starom buvljaku”, u subotu je bilo samo nekoliko kamiona, iako ih je bilo više tokom radne nedelje.
– Bukva i cer su po 9.000, a bagrem 8.500. Prevoz je besplatan u Pančevu, a sečenje za metar je 600 dinara – priča „fizički radnik”, kako se predstavlja, koga smo oko podneva jedinog zatekli na „pijaci drva”, dodavši još jedan podatak: da su drva iz Kladova.
Cene kod tradicionalnih pančevačkih dobavljača skoro su iste. Ali u cenu od 9.000 dinara za bukvu, hrast i cer uključeni su i prevoz, cepanje i sečenje. Manje kaloričan bagrem je 8.500 dinara, takođe zajedno sa obradom.
Naša sagovornica Maja J. koja greje oko 35 kvadrata ipak je uspela da kupi bukvu za 7.000 dinara po metru. Kaže da je drva našla preko oglasa iz novina.
– Kupila sam najpre tri metra jer trenutno nisam imala para za više. Ali sam imala sreću da mu je ostalo još dva metra u kamionu, pa mi je onda pet metara dao po 6.500. Još ih nisam isekla, a za to će mi uzeti još po 500 dinara po metru – govori Maja.
Ostala joj je neka količina, tako da misli da će joj biti dovoljno za celu zimu. Prošla zima jeste bila blaga, ali, kako kaže, bila je i duga, pa se zato potrošilo više.
Bez nestašice peleta
Oni koji se greju na pelet trenutno će morati da plate na stovarištima u Pančevu oko 37.000 dinara za paletu od 1.050 kg, kako pokazuje prošlonedeljna anketa. Za teritoriju Pančeva i prevoz je uključen u cenu. Najjeftiniji koji smo uspeli da nađemo jeste S-BIOM iz Loznice, za 35.700 dinara po paleti, a dobavljač iz Starčeva tvrdi da je odličan, napravljen od čiste bukve.
Na drugom stovarištu prodaju „eko-step” po paleti za 37.800 dinara, ali je zato „kraun forest” 36.750 dinara. Može se pronaći i „naniks” za 37.000 dinara. A sudeći po agilnosti prodavaca i hvaljenju svoje robe, trenutno nema zime kada je snabdevenost u pitanju.
Prošla godina je zbog nestašice poljuljala uverenja mnogih koji su odlučili da izdvoje novac za specijalne peći na pelet, jer u tom slučaju potrošnja može da bude i jeftinija nego kod grejanja na drva. Srećom, trenutno bar nema zvaničnih najava „energetske krize”.
 „Sušeni” ugalj na čekanju
Iako je teško naći nekoga ko se i dalje greje na ugalj, zimska zagađenja svedoče da mnogi nisu odustali od ove vrste ogreva. Može se naći na stovarištima, ali ne sve vrste. U ponudi na pančevačkom području trenutno ima samo uglja iz Pljevalja, koji prodavac ceni 20.000 dinara po toni zajedno s prevozom. U ponudi trenutno nema „vreoce”, a za sušeni kaže da ga verovatno neće ni biti. Preporučuje da se ne kupuje onaj iz Banovića, koji je nekada važio za jedan od najkvalitetnijih, jer, kako tvrdi, trenutno je pun šljake.
Na stovarištu u blizini Pančeva, na kojem je takođe prevoz uključen u cenu, tona kovinskog uglja, koji uglavnom kupuju oni koji nemaju za bolji, košta 17.000 dinara. „Stanari” su 17.500, a ugalj iz Pljevalja 19.500 dinara.
Iako je popularno porediti cene ogreva i grejanja, računica nije tako laka jer zavisi i od toga da li je nekom toplo na 21 ili mu treba bar 24 stepena da bi mogao da misli, zatim kakva je izolacija, grejno telo i dr. Ali i dalje važi da je najjeftinije ložiti drva a da se ipak ogreješ, jer jeftini ugalj neće dati mnogo kalorija. A fraza da sve košta, mogla bi se kod grejanja primeniti na one koji se greju daljinski, to jest one koji imaju „centralno grejanje”. Trenutno ne moraju da jurcaju za ogrevom, nemaju muke ni s piljevinom i prašinom u dvorištu ili ispred kapije, ne moraju ni da brinu da li će nevični vozač kamiona da im odvali kapiju, što je, po svedočenjima naših sugrađana, sve češća pojava. Ne moraju ni da slažu ogrev, da ga posle vuku do pećke, pa ni da se prljaju od loženja. Jedina njihova briga je da svakog meseca izdvoje 131 dinar po kvadratu, što za celu godinu dođe oko 100.000 dinara za stan od 60 kvadrata.
CENE OGREVA
Drva (metar)
• Bagrem – 8.500 dinara („pijaca drva” i stovarišta)
• Bukva, cer – 9.000 + sečenje 600 dinara („pijaca drva”)
• Bukva, cer, hrast – 9.000 dinara (stovarišta)
• Bukva – 7.500 dinara (oglasi)
Pelet (paleta 1.050 kg)
• „S-BIOM” – 35.700
• „Kraun forest” – 36.750
• „Naniks” – 37.000
• „Eko-step” – 37.800
Ugalj (tona)
• Kovinski – 17.000
• „Stanari” – 17.500
• „Pljevlja” – od 19.500 do 20.000
(Pančevac/N. Simendić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.