OVO JE JEDINSTVENI KARNEVAL NA VODI: Zahuktava se Drinska regata, najmasovnija manifestacija na najlepšoj srpskoj reci

20:53

18.07.2023

Podeli vest:

Rina

Drinska regata 29. po redu održaće se u Bajinoj Bašti od 19. do 23. jula 2023. godine. Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini koja se već tri decenije organizuje u Bajinoj Bašti.

Održava se u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja jedinstven spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima. Bajina Bašta u vreme Drinske regate je jedino mesto gde se još uvek mogu videti veliki splavovi kao oni koji su prethodnih vekova jezdili Drinom, a splavovi za ovogodišnji spust uveliko se već prave u Perućcu. Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope.

Već od srede 19. jula veliki broj izlagača na tradicionalnom Bašta Bazaru, svojevrsnom festivalu ukusa i rukotvorina koji je izrastao iz sajma suvenira, meda, rakija i domaćih proizvoda, izložiće svoje proizvode u glavnoj ulici na delu od Parka ćirilice do gradskog trga. U večernjim satima istog dana na trgu u Bajinoj Bašti očekuje nas predstava namenjena pre svega najmlađim posetiocima 29. Drinske regate.

– U četvrtak, 20. jula je tradicionalno i svake put sve masovnije takmičenje u pripremanju riblje čorbe u bajkovitom ambijentu pored čuvene reke Godine u Perućcu. Posetiocima Perućca od ove godine dostupna je za posetu i Splavarska pećina oko koje je uređena pešačka staza i postavljene klupe. Ova pećina na obali Drine koja je u prošlosti služila splavarima za sklanjanje od lošeg vremena sad je zanimljiva turistička tačka i još jedna simbolična veza drevnih splavara i manifestacije Drinska regata koja startuje baš u Perućcu – kažu organizatori za agenciju RINA.

U petak 21. jula program se nastavlja na izletištu Rača gde nas očekuju veliki koncerti Peđe Jovanovića i Saše Matića. Na izletištu na obali Drine dva poznata umetnika pripremaju pravi muzički spektakl.

Subota, 22. jul, predviđena je za veliki spust rekom Drinom od Perućca do Rogačice. Najveći karneval na vodi startuje tačno u 11 sati ispod brane HE „Bajina Bašta“ u Perućcu ali zbog velikih gužvi preporučujemo da znatno ranije krenete na start Regate. Subota veče i izletište Rača rezervisani su za MOST fest i nastupe bendova Neverne bebe i Van Gog. Nedelja je dan za sumiranje utisaka i završetak Bašta Bazara u glavnoj ulici.

Očekuje se da će na manifestaciji učešće uzeti preko 130 000 posetilaca, a pored navednih dešavanja u pet dana 29. Drinske regate očekuju vas i brojni drugi sadržaji u gradu koji nosi epitet srca Podrinja. Jedan od njih je i novi Mashup festival koji se održava u prva dva dana 29. Drinske regate u prelepom ambijentu bajinobaštanskog sportskog centra u Lugu.

Sve informacije o programu 29. Drinske regate i detalje o svim turističkim sadržajima na destinaciji Tara Drina Bajina Bašta možete pronaći u Turističkom informativnom centru i suvenirnici u Bajinoj Bašti.

Info centar možete kontaktirati i putem telefona 066/222120 (SMS, Vajber, Votsap i Telegram) i 031/866903 kao i putem stranica na društvenim mrežama.

(Pančevac/Rina)

PČELARSTVO NE SME DA POSTANE JOŠ JEDNA GRANA KOJA ODUMIRE Održani Dolovački dani pčelarstva na trgu ispred Doma kulture!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.