BOG IH JE SAČUVAO Šipka pala na kolovoz između dva automobila na Novom Beogradu! Tragedija izbegnuta ZA DLAKU VIDEO

08:53

20.07.2023

Podeli vest:

printscreen/tw

Tokom večernjih sati u Beogradu je duvao jak vetar praćen grmljavinom i pljuskovima, dok su se na društvenim mrežama širili snimci superćelijske oluje koje je brisala sve pred sobom.

Na Tviteru pojavio se snimak iz ulice Maksima Gorkog, na kome se vidi kako sa velike visine pada šipka dok vetar briše sve pred sobom. Srećom, nije pogodila nikoga. Šipka je pala na kolovoz tik između dva automobila u pokretu i to je padala vertikalno!

Srećom, šipka je za dlaku izbegla oba vozila i tako je izbegnuta tragedija. Snimak drame proširio se društvenim mrežama, a većina tviteraša komentariše koliko sreće su imala obojica vozača.

Podsetimo, superćelijska oluja koja je juče napravila haos u Sloveniji, Hrvatskoj, stigla je u večernjim satima i u Srbiju. Krenula je sa severa, od Subotice, Novog Sada, pa do Beograda, da bi se kasnije proširila i na čitavu Srbiju.

U Hrvatskoj i Sloveniji, pet osoba je tokom nevremena izgubilo živote, a pričinjena je ogromna materijalna šteta. Jak orkanski vetar nosio je sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove. Stručnjaci jačinu ove oluje upoređuju sa jačinom atomske bombe, a svi se slažu u jednom, da ovakvu oluju nikada nisu videli.

Poznati klimatolog u penziji Zvonimir Katušin rekao je da nikada nije video oluju poput ove koja je prvo poharala Zagreb, a onda i Srbiju.

Vetar brisao sve pred sobom

– Već danima najavljuju veliko nevreme, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno videti. Dugo sam ovo radio i proučavao, ali ovako nešto nisam video. Svuda razbacano granje, ogromna šteta, automobili, teški kontejneri svuda… Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć – rekao je Katušin za 24 sata.

Kako je za „Blic“ objasnio meteorolog Marko Čubrilo superćelijske oluje karakteriše to što su izuzetno snažne i zahtevaju striktne parametre. Nije dovoljna samo toplota ili vlaga u atmosferi, već mora da se poklopi niz faktora.

-Jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme – kaže Čubrilo.

 

(Pančevac/Blic)

ZATVOREN BEOGRADSKI AERODROM ZBOG OLUJE Moguće preusmeravanja letova na alternativne aerodrome, kao i kašnjenja i otkazivanje letova!

JEZIVI SNIMICI SA NOVOG BEOGRADA Orkanski vetar srušio kran! VIDEO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.