MUP PONOVO UPUTIO APEL GRAĐANIMA: Danas najavljene nove vremenske nepogode, pridržavajte se mera

17:25

22.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na današnje vremenske nepogode, danas je ponovo apelovalo na građane da se tokom nevremena pridržavaju mera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

„Ako se građani nalaze u zatvorenom prostoru za vreme oluje, potrebno je da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Takođe, potrebno je obezbediti i prozore i spolјna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlјu i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Građani, ukoliko se nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polјa, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

„Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i treba izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično. Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlјu rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe“, piše u upozorenju.

Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, potrebno je zaustaviti automobil pored puta dalјe od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavlјene puteve.

„Posebno napominjemo da po završetku olujnog nevremena građani, ukoliko primete kvarove na elektrosnabdevanju kao što su prekinuti kablovi i slično, odmah kontaktiraju nadležne službe u cilјu otklanjanja posledica olujnog nevremena. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas pružaju svu potrebnu pomoć našim građanima u otklanjanju posledica nevremena i ostaće na terenu jer su tokom današnjeg dana najavlјene nove padavine„, ističe se u saopštenju.

(Pančevac/Tanjug)

EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJ DOM OD STRUJNOG UDARA: Devet saveta za bezbednost tokom nevremena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.