MISTERIOZNO MESTO NA VRHU GOLIJE ČIJE LEGENDE LEDE KRV U ŽILAMA: Dajićko jezero danas je netaknuti biser prirode i gorsko oko jedne od najlepših srpskih planina FOTO

12:30

23.07.2023

Podeli vest:

Rina

Golija ne samo da je bogata šumama, nego i pravim prirodnim biserima jer je na njenim proplancima skriveno nekoliko planinskih ledničkih jezera, koji su prava prirodna oaza na preko hiljadu metara nadmorske visine. Jedno od njih je i Dajićko jezero u istoimenom selu, nema obale već ga okružuje specifična tresava koja se ugiba pod nogama.

„Jezero se puni zahvaljujući atmosferskim padavinama, kišom i otapanjem snega, pa njegova velilčina često zna i da varira. Ima i svoj kaptirani izvor koji se nalazi preko puta. Promena vodnog režima, ekološki uslovi i mikroklimatski parametri intenzivirali su eutrofikaciju jezera, koja je uslovila nastanak specifične tresavske vegetacije. U samom jezeru je izuzetno bogata vegetacija, ali nalaze se i retke vrste insekata. Kupanje u njemu nije dozvoljeno“, izjavio je za RINU Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Rina

Prvi put u spisima spominje se tokom istraživanja Josifa Pančića, Nedeljka Kašanina i Jovana Cvijića. Ovaj lokalitet skriven u četinarskoj šumi tokom godine obilaze brojni posetioci iz zemlje i inostranstva, a osim što je posebno po lepoti Dajićko jezero izdvaja se od ostalih i po legendama koje su vezane za njegovo postojanje.

Rina

„Legenda kaže da su putem pored jezera prolazili svatovi, a barjaktar je skrenuo sa puta i svi su upali i vodu i utopili se, po tome jezero neko naziva i svatovsko. Druga legenda kaže da je u jezeru živelo čudovište, koje su meštani ubili i u jezeru je od krvi bila crvena voda. Pozvali su sveštenika koji je očitao molitvu i voda se raščistila, pa je tako obližnje selo dobilo ime Bele vode“, rekao je Miloje.

Mitovi i legende nerazdvojivi su deo folklora Golije, a jedno od narodnih predanja govori o dva pobratima Rajku i Janku, koji su se kladili ko će pre da iznese poveći kamen na vrh Golije.

Rina

„Rajko je brzo nosio svoj kamen i blizu vrha se spotakao i ispustio ga, i kamen je pao u potok. Janko je polako nosio svoj kamen, ali je sigurno stigao do vrha. Otuda se vrh Golije zove Jankov kamen, a potok u koji se otkotrljao Rajkov kamen meštani nazivaju Rajkov potok“, priča Miloje.

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu prirode Srbije 1966. godine doneto je Rešenje o stavljanju pod zaštitu Dajićkog jezera – tresave kao prirodne retkosti i prirodnog spomenika geobotaničkog karaktera na površini od dva hektara na severozapadu Golije.

(Pančevac/Rina)

ŠTITE OD SVIH INSEKATA A NALAZE SE U KUHINJI: Evo koja prirodna sredstva drže bube daleko od vašeg doma

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.