EDVARD DŽOZEF: Kurti je bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu, istražiti postupanje prema uhapšenim Srbima

20:10

23.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt: Gradska RTV Podgorica

Američki stručnjak za spoljnu politiku i predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, Edvard P. Džozef izjavio je danas da je jasno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti „bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu“.

„Bio je (Kurti) prkosan kada je u pitanju međunarodna zajednica i provokativan kada su u pitanju njegovi sugrađani, kosovski Srbi. Ne samo hapšenja, već i postupanje prema Srbima koji su uhapšeni, zaslužuju istragu“, rekao je Džozef za Demostat.

On je naveo da je bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti bio kooperativniji i da je u septembru 2020. godine potpisao i Vašingtonski sporazum u Beloj kući, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„U jednom trenutku je pristao da se na dnevni red stavi Zajednica opština sa srpskom većinom“, podsetio je Džozef.

„Kosovo ima obavezu formiranja ZSO, koja proističe iz 2013. Ali, ostaje činjenica da je autonomija povezana sa konačnim statusom. Što je više nejasnoća oko konačnog statusa Kosova i sposobnosti Kosova da se pridruži NATO, to je teže dogovoriti se o ZSO“, smatra Džozef.

On je istakao da nema načina da dođe do normalizacije ako Srbi ne dobiju određeni stepen autonomije na KiM i zaštitu religijskih i kulturno-istorijskih spomenika.

Džozef je ocenio da je od suštinske važnosti da EU i SAD, kako je naveo, „nateraju Srbiju i Kosovo da se dogovore oko gvozdenog redosleda primene Sporazuma“.

(Pančevac/Tanjug)

VUČIĆ PORUČIO NA INSTAGRAMU: Dok se borimo za miran život Srba na KiM, radimo i na razvoju Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.