FRILENSERIMA OSTALO JOŠ ČETIRI DANA DA PRIJAVE I PLATE POREZ Do sada stiglo oko dve i po hiljade prijava

08:33

28.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Manje od nedelju dana ostalo je da frilenseri prijave i plate porez preko posebnog portala Poreske uprave. Prvi put Poreska im ne šalje rešenja, već su dužni da sami prijave prihod i uplate odgovarajući porez. Do sada je stiglo oko 2.500 prijava.

Zašto biram između dva modela, kako stornirati prijavu sa greškom? Najčešća su pitanja onih koji se sada samooporezuju, kažu u Udruženjima frilensera.

„Dešava se frilenserima da prosto ne mogu da potpišu prijavu, tu postoje neke tehničke stvari, ali generalno utisak je da je frilens portal prilično jednostavan“, navodi Mina Simić iz Udruženja „Digitalna zajednica“.

Na osnovu pitanja na portalu svako najpre saznaje da li spada u kategoriju frilensera. Onaj ko izabere prvi model oporezivanja, na tromesečni prihod do 96.000 dinara ne plaća porez, a preko tog iznosa stopa je 20 odsto. Zdravstveno i penzijsko osiguranje plaća ako želi.

Procenjuje se da je za one koji prihoduju do 160.000 dinara to isplativije.

Za one koji zarađuju više, bolji je drugi model, neoporezivo je 57.000 dinara, ostalo se oporezuje sa 10 odsto, uplata penzijskog doprinosa je obavezna.

„Za sada nekih 60 odsto frilensera se opredelilo za model 2, što znači da plaćaju sebi doprinose za penzijsko osiguranje. Sa jedne strane možemo reći da su zapravo i čekali uspostavljanje ovog sistema kako bi sami sebi mogli da uplaćuju doprinose“, kaže Irena Đorđević iz NALEDA-a.

Uz one koji rade za strane poslodavce, na ovaj način porez i doprinose mogu platiti i oni koji kod nas pružaju usluge fizičkim licima, poput bebisiterki ili majstora.

Do sada je stiglo oko 2.500 poreskih prijava

Iako rok ističe 31. jula, do sada je stiglo oko 2.500 poreskih prijava, a prema ranijim procenama u Srbiji radi najmanje 70.000 frilensera. Među do sada podnetim prijavama, prednjače oni sa višim primanjima.

„To je prvi put da se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez i na njih je stavljena odgovornost da svoje prihode legalno prijave. Tako da verujemo da će taj broj biti veći. Da se možda čeka nekako poslednji trenutak“, kaže Đorđevićeva.

Nadležni kažu da portal može da podrži veliki broj prijava u kratkom roku, i da zbog toga neće biti problema. U slučaju da neko ne prijavi porez, sledi kontrola i nalog Poreske uprave, za uplatu, uz odgovarajuću kamatu.

(Pančevac/RTS)

DANAS SUNČANO I BEZ PADAVINA: Evo kakvo nas vreme očekuje za vikend

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.