TABAKOVIĆ: Ima prostora za smanjenje trgovinskih marži u maloprodajnim lancima

18:31

16.08.2023

Podeli vest:

Printscreen

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se uočava prostor, imajući u vidu dinamiku trgovinskih marži u maloprodajnim lancima u Srbiji, da se stope marži smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine.

To bi kako je rekla, na predstavljanju „Izveštaja o inflaciji- avgust 2023“, trebalo da se odrazi i na ubrzanje dezinflacije. Tabakovićeva je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

„Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i ono komulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, odnosno sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene“, kazala je guvernerka.

Prema njenim rečima, povećanje marže prisutno je kod svih pet prodajnih lanaca u Srbiji. Tabakovićeva je dodala i da su maloprodajne cene u posmatranim prodajnim lancima na sličnom nivou, pa se relativno brži rast marži u odnosu na konkurente može pripisati, pre svega, komparativno nižim cenama nabavke. To potvrđuje, ističe guvernerka, i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže iako postoji sličnost u pogledu asortimana.

(Pančevac/Tanjug)

MINISTARKA KISIĆ: Poboljšanje demografske slike je prioritet u svakom delu Srbije

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.