VOJNI SINDIKAT NASTOJI DA STVORI NEZADOVOLJSTVO MEĐU VOJSKOM! Ministarstvo odbrane oglasilo se povodom napada zbog novih rešenja plata!

21:55

17.08.2023

Podeli vest:

Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane oglasilo se saopštenjem povodom Vojnog sindikata, koji, kako navode, iznova zlonamernim saopštenjima nastoji da stvori nezadovoljstvo među pripadnicima Vojske Srbije bezrazložno napadajući nova normativna rešenja u vezi sa platama u sistemu odbrane.

U saopštenju Ministarstva stoji da izmena Pravilnika o platama predstavlja realizaciju najavljenog povećanja plate pripadnicima specijalnih jedinica koje je javnosti bilo poznato mesecima unazad.

U nastavku dodaju da pokušaj Vojnog sindikata Srbije da diskredituje napore koje Ministarstvo odbrane u saradnji sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije kontinuirano sprovodi, samo je još jedan u nizu političkih istupa i u suprotnosti je sa ciljem zaštite prava radnika za koje se u javnosti navodno uporno zalaže.

Dodaju da donošenje Pravilnika o platama, kao i u svim prethodnim slučajevima, sprovedeno je uz potpuno poštovanje svih pravila i propisa i u saradnji sa svim relevantnim činiocima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i državnim institucijama te je krajnje neistinita i zlonamerna konstatacija da je sve vršeno nezakonito i iza zatvorenih vrata.

Iz Ministarstva ističu da su najnovija povećanja plata pripadnicima specijalnih jedinica imala za cilj da upravo vojna lica sa nižim primanjima dobiju najveće povećanje i da je ovim izmenama Pravilnika primat bio na profesionalnim vojnicima i podoficirima, koji će dobiti najveći iznos povećanja, te navodi da će komandanti specijalnih jedinica osetiti najveće benefite ne odgovaraju istini.

Naglašavaju da su izmenama i dopunama Pravilnika o platama propisani novi viši koeficijenti, koji imaju za cilj da putem materijalne stimulacije kompenzuju sve specifičnosti službe u tim jedinicama, povećana psihofizička naprezanja i rizike kojima su pripadnici najelitnijih jedinica Vojske Srbije kontinuirano izloženi, a naročito u situacijama kada se pokušava ugrožavanje sigurnosti građana i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Takođe napominju da Vojni sindikat Srbije javno ističe saradnju sa sindikatima stranih oružanih snaga te nije jasno zašto, činjenice radi i potpune slike, nije istakao kolike su plate pripadnika specijalnih jedinica u stranim oružanim snaga i koji je odnos plata specijalaca i ostalih pripadnika oružanih snaga.

– Pored ovog povećanja za pripadnike elitnih jedinica Vojske Srbije, moramo da ukažemo da su zaposleni u Vojsci Srbije počev od januara 2023. dobili najveće povećanje u čitavom javnom sektoru u visini od 25%, te da ukupno kumulativno povećanje plata od 2015. godine, iznosi od 86% do 144% u zavisnosti od kategorije kadra i jedinice u kojoj su lica na službi. Ministarstvo odbrane će svakako u saradnji sa Vladom Republike Srbije nastaviti sa daljim poboljšanjem standarda pripadnika Vojske, a preduzete mere i uspostavljeni trend jasno ukazuje da nam je to imperativ, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

 

(Pančevac)

VOJSKA SRBIJE Intenzivna obuka 72. brigade za specijalne operacije u Pančevu FOTO

VOJSKA SRBIJE PRVI PUT OBELEŽILA KRSNU SLAVU: Kum bio Vučević, a domaćin general Mojsilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.