PETRE NIKOLOSKI ZA PANČEVAC: Pančevo je bio i ostao izuzetno kreativan grad, koji je zadržao svoj identitet

16:13

09.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu otvorena je izložba instalacija i objekata „Retrospektivni pogled na 1989-2003“, čiji je autor makedonski umetnik Petre Nikoloski.

Pančevac

Nikoloski je rođen je u Prilepu, školovao se u Beogradu, a trenutno živi u Londonu. Deo autorovih umetničkih istraživanja odvijao se upravu u Pančevu.

– U Pančevu sam radio veliki broj dela u vreme kada sam bio na postdiplomskim studijama. Ovde su predstavljena upravo dela koja su nastala u to vreme. Reč je o četiri dela, a uz to sam napravio još nekoliko instalacija u vezi sa tim vremenom. U to vreme, pre nego što ću otići u Veliku Britaniju, u Pančevo sam dolazio često i to zbog jedne zaista lepe atmosfere. Pančevo je veoma kreativan grad. Čak sam bio poprilično iznenađen, jer je tako blizu Beograda, a grad je zadržao svoj identitet i nezavisnost – kaže Nikoloski.

Izložbu posvećenu ekološkom konceptu „Drvo“, Nikoloski je 2002. godine upriličio u prostoru bivše Galerije savremene umetnosti Pančeva.

Pančevac

– U Pančevu sam imao više izložbi. Jedna od njih je i izložba „Drvo“, koje sam napravio od metala, a koje je kasnije trasformisano u jednu novu formu, koju sam nazvao „Grumen zemlje“. U skladu sa neprestanim promenama, od drveta nastaje zemlja. Tada smo napravili izložbu, naime, jedan pregled kako se drvo transformiše u novu formu. Nakon gotovo dve decenije pozvan sam da opet napravimo jedan pregled.

Prema rečima autora izložbe, za njega je Balkan naročito inspirativan.

Pančevac

– Za mene je prostor Balkana veoma važan, kao i vreme koje sam proveo ovde. To je bio izuzetno kvalitetan period kada je reč o mom stvaralaštvu, jer se reflektuje i na ono što radim trenutno u svetu. U Makedoniji se kaže „Nov bunar kopaj, ali stari nemoj zatrpavati“, to je jedna veoma važna izreka. Lepota prostora sa kojima se susrećem u svetu ne znači da su mnogo lepši od ovih naših. Samim vraćanjem na izvor pokušavamo da vidimo koliko je ta voda sveža i koliko nam znači. Svi osećamo nostalgiju prema vremenu koje je prošlo, smatrajući da je bilo mnogo lepo, a da je sve što dolazi neizvesno. Međutim, za mene je bilo važno da vidim da li se ono što se dešavalo pre 20 i više godina u Pančevu istim intenzitetom dešava i sada.

Pančevac

Petre Nikoloski rođen je 1959, u Prilepu, Republika Makedonija. Završio je vajarstvo na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, 1984. Magistrirao je na vajarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1987. Od 1990. živi u Velikoj Britaniji.

OTVORENA IZLOŽBA MAKEDONSKOG UMETNIKA PETRA NIKOLOSKOG Ideje koje sam razrađivao u Engleskoj začeo sam ovde u Pančevu

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.