VAŽNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU STAMBENI KREDIT: NBS privremeno ograničila kamatne stope

16:56

11.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Građani koji otplaćuju kredit za stan mogu malo da odahnu.

Kamate im narednih 15 meseci neće rasti, a mnogima će obaveza biti i i manja. Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite građana. Ograničena je kamatna stopa za dužnike, u slučaju prvog stamebnog zajma, sa promenljivom kamatnom stopom. Uslov je i da ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke.

Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08% (prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Republici Srbiji koju je objavila Narodna banka Srbije sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30%). Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10% do više od 25%.

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate. Navedeno znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora.

JOŠ 10 STANOVA U BEOGRADU Siniša Mali najavio: U oktobru počinje novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.