IMA LI ŠANSE DA SNEG PADNE U SEPTEMBRU? Meteorolog Đurić: Od četvrtka se očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta

15:08

12.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Ovogodišnja prva polovina septembra protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, a prelazak iz leta u jesen zna nekada da donese i više nego burne meteoroške promene.

Prethodnih dana temperature u Srbiji bile su i do 33°C. Ipak, da smo na korak od jeseni, podsetile su nas hladne i sveže noći i jutra, pa su se tako temperature u pojedinim gradovima spuštale i na 8°C, a u Sjenici na 3°C.

Iako je do kalendarskog početka jeseni ostalo 10 dana, vreme će biti više nalik letnjem. Današni i sutrašnji dan biće najtopliji ovog septembra, uz temperature od 30 do 33, 34°C, lokalno u sredu i koji stepen više.

Iako se od četvrtka očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta i manjeg zahlađenja sa pljuskovima i grmljavinom, temperature će ostatati u skladu sa prosečnim za sredinu septembra, a to su vrednosti od 23 do 27°C, piše meteorolog Đorđe Đurić.

Početak treće dekade septembra i dalje će uslovljavati toplo vreme, ali bez velikih vrućina. Ipak, biće dana sa temperaturama i do 30°C.

Padvine češće u drugoj polovini meseca

Kada je reč o padavinama, one će u drugoj polovini meseca biti nešto češće, jer će Srbija kao i veći deo evropskog kopna biti pod uticajem ciklona sa severa Atlantika, koji će prema nama transportovati toplu, ali i vlažniju vazdušnu masu.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 25 do 30°C, što su vrednosti iznad proseka.

Dakle, za razliku od prve polovine septembra i snažne dominacije anticiklona, uz stabilno, sunčano i letnje vreme, drugu polovinu septembra obeležiće uticaj ciklona, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati toplo.

Sve dok cikloni svojim centrom budu zapadnije od nas i nad Atlantikom, Srbiju ne očekuje značanije zahlađenje, piše meteorolog Đurić.

LETO SE POLAKO PRIBLIŽAVA KRAJU: Meteorolog otkrio prognozu za drugi deo septembra

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.