JABUKOVO SIRĆE: Jedinstveni eliksir zdravlja i lepote EVO KAKO DA GA NAPRAVITE U SVOJOJ KUHINJI RECEPT

20:53

13.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Jabukovo sirće je popularni proizvod koji se često koristi u kulinarstvu, medicini i za kućno čišćenje. Ovo sirće ima mnoge prednosti za zdravlje i može se lako napraviti kod kuće.

Verovali ili ne, u toplini svog doma možete stvoriti ukusno jabukovo sirće jednostavnim mešanjem kore i jezgra jabuka sa vodom i šećerom, i ostavljanjem istih da fermentiraju dok ne postanu sirće. Bez obzira na to da li koristite gajbu sveže ubranih jabuka za pripremu jabukovog sosa, ukusnog čipsa od jabuka sa cimetom ili domaće pite od jabuka, ne zaboravite da sačuvate ostatke. Blago jabukovo sirće daje neverovatan ukus jesenjim salatama i pečenom povrću, može se koristiti kao marinada za meso i povrće, a sjajno je i za supe i variva kako bi se postigla harmonija ukusa.

Jabukovo sirće je i proizvod koji ima bogatu istoriju primene i u medicini. Evo nekoliko ključnih benefita jabukovog sirćeta za ljudsko zdravlje:

Regulacija nivoa šećera u krvi

Jabukovo sirće može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka. Studije su pokazale da konzumiranje jabukovog sirćeta može poboljšati insulinsku osetljivost i pomoći ljudima sa dijabetesom tipa 2.

Poboljšava varenje

Jedna od glavnih komponenti jabukovog sirćeta, voćna kiselina, može pomoći u varenju hrane. Konzumiranje jabukovog sirćeta pre obroka može smanjiti osećaj nadutosti i poboljšati apsorpciju hranljivih materija.

Kontrola telesne mase

Jabukovo sirće može pomoći u smanjenju apetita i osećaja gladi, što može dovesti do manjeg unosa kalorija i gubitka telesne mase. Takođe, može pomoći u sagorevanju masti i ubrzanju metabolizma.

Detoksikacija organizma

Jabukovo sirće ima antioksidativna svojstva koja pomažu u eliminaciji toksina iz tela. Pomaže jetri u procesu detoksikacije i podržava opšte zdravlje tela.

Antibakterijska svojstva

Voćna kiselina u jabukovom sirćetu ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju različitih patogenih organizama, uključujući bakterije i gljivice.

Ublažava kiselinu

Iako možda zvuči paradoksalno, jabukovo sirće može pomoći u ublažavanju simptoma kiseline. Uzimanje male količine razblaženog jabukovog sirćeta pre obroka može neutralisati višak kiseline u želucu.

Smanjuje nivo holesterola

Neka istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje jabukovog sirćeta može smanjiti nivo ukupnog holesterola i triglicerida, što je povoljno za srce i krvne sudove.

Poboljšava imunološki sistem

Jabukovo sirće sadrži hranljive sastojke kao što su vitamini i minerali koji mogu podržati imunološki sistem i pomoći u borbi protiv infekcija.

Važno je napomenuti da se jabukovo sirće treba koristiti s oprezom i razblaženo vodom ili drugim tečnostima, jer visok nivo kiselosti može oštetiti zubnu gleđ i oštetiti sluznicu. Pre nego što započnete sa redovnim konzumiranjem jabukovog sirćeta, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Recept i postupak za izradu jabukovog sirćeta kod kuće

Sastojci

6-8 jabuka (organske, ako je moguće)
2-3 kašike smeđeg šećera (opciono)
Voda

Alat

Staklena posuda sa širokim otvorom (staklenka)
Pamučna krpa ili gaze
Guma za flaše ili elastična traka
Drvena kašika

Postupak

1. Operite jabuke pod mlazom hladne vode i dobro ih osušite.

2. Jabuke možete iseći na komade ili koristiti cele. Ako želite ubrzati proces fermentacije, možete iseći jabuke na manje komade.

3. Stavite jabuke u staklenu posudu i ostavite nekoliko centimetara prostora na vrhu.

4. Ako želite, dodajte smeđi šećer. Šećer će pomoći bržem procesu fermentacije.

5. Prekrijte jabuke vodom tako da budu potpuno potopljene. Ostavite malo prostora iznad vode kako biste omogućili prostor za fermentaciju.

6. Prekrijte otvor posude pamučnom krpom ili gazom i pričvrstite je gumom za flaše ili elastičnom trakom. Ovo će omogućiti da se sirće prirodno fermentiše.

7. Posudu ostavite na sobnoj temperaturi (oko 20-25 stepeni) na tamnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti.

8. Svaki dan promućkajte sadržaj posude koristeći drvenu kašiku kako biste podstakli fermentaciju.

9. Nakon otprilike 3-4 nedelje, sirće će biti spremno. Možete ga probati i ako je dovoljno kiselo za vaš ukus, možete ga procediti kroz cediljku kako biste uklonili čvrste delove jabuka.

10. Prelijte sirće u staklenke sa čvrsto zatvorenim poklopcem i čuvajte ga u frižideru. Jabukovo sirće može trajati dugi niz godina.

Napravljeno kod kuće, jabukovo sirće je ukusno i zdravo. Možete ga koristiti u različitim receptima ili ga jednostavno dodavati u svoju svakodnevnu ishranu radi zdravstvenih koristi koje pruža.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.