VIŠE OD 3 MILIONA DINARA ZA RESTAURACIJU SPOMENIKA NA STAROM GROBLJU Na njemu je ispisano 130 imena palih boraca Prvog svetskog rata!

17:37

17.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Spomenik palim borcima iz prvog svetskog rata na starom pravoslavnom groblju podignut je 1934. godine. Na njemu je mermerna ploča na kojoj je 130 imena palih boraca učesnika Prvog i Drugog svetskog rata.

Zbog zuba vremena, spomenik je bio u lošem stanju i bilo je neophodno da se urade opsežni restauratorski radovi, kaže Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Mi smo uradili projektno tehničku dokumentaciju koja je obuhvatala i spomenik žrtvama Drugog svetskog rata koji je došao u stanje obnove. Da bi kompletan spomenik zasijao u punom sjaju i da bismo u narednoj godini kada se obeležava 80 godina od završetka Drugog svetksog rata, ali 90 godina od podizanja spomenika palim borcima iz Prvog rata, obnovimo izrazimo pijetet prema žrtvama stradalim u oba rata, rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sredstva za sređivanje spomenika u iznosu od 3 miliona i 300 hiljada dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, napominje Grozdana Milenkov.

– Konkurisali smo na konkursu, odnosno javnom pozivu koje raspisuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijlna pitanja, to je posebna budžetska linija koja se izdvaja za održavanja ratnih vojnih memorijala. Izražavamo zahvalnost na ovoj podršci. Obezbeđena su sredstva u iznosu od 3 miliona i 300 hiljada dinara s tim da će kao što i znate kada počnu konzervatorski radovi otkrijemo pravo stanje, onda su uvek neophodna i dodatna sredstva a to ćemo izdvojiti iz našeg budžeta koje je opredelio grad za hitne intervencije na spomenicima, rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik je utvrđen za nepokretno kulturno dobro i od izuzetnog je značaja za grad i kulturu sećanja. Radovi će biti završeni za dvadesetak dana, a JKP Zelenilo i Vodovod omogućili su izvođenje infrastrukturnih radova.

(Pančevac)

HRAM U DOLOVU JE PRAVA OAZA MIRA, IMA I LEKOVITI IZVOR VODE Osveštan hram Svetog proroka Ilije – Vodica! FOTO I VIDEO

100 GODINA AERODROMA U PANČEVU Pogledajte dokumentarni film o prvom noćnom civilnom letu koji se desio u našem gradu! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.