KREĆE POVEĆANJE PENZIJA, A ONDA I ISPLATA 20.000 DINARA Tri datuma su precizirana, a između ima i popusta i olakšica

21:16

26.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Talas povećanja, pomoći države i olakšica čeka penzionere od oktobra. Prvo stiže vanredno povećanje penzija u oktobru od 5,5 odsto, zatim jednokratna pomoć za penzionere od 20.000 dinara, a na samom početku naredne godine stiže i još jedno povećanje penzija od 14,6 odsto.

Povećanje penzija u oktobru 5,5 odsto

Prvo stiže oktobarsko povećanje penzija i to za 5,5 odsto. Isplata oktobarske penzije je u prvim danima novembra i tada će na listi za povećanje biti svih 1,6 miliona najstarijih.

Prosečna penzija je 37.700 dinara i ona će biti uvećana za oko 2.000 dinara. Oni koji imaju duplu veću penziju imaće oko 4.500 dinara povećanje.

Od januara naredne godine penzija sa dodatnih 14,6 odsto, što na penziju od oko 40.000 dinara donosi dodatnih oko 5.600 dinara.

Stiže i pomoć za penzionere od 20.000 dinara

Uskoro stiže i nova jednokratna pomoć za penzionere – 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih. Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.

Ova pomoć biće isplaćena svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod ovog fonda, u iznosu od 20.000 dinara, koja nije bila predviđena Finansijskom planom Fonda za 2023. godinu.

Nova pomoć stiže u vreme najava redovnog i vanrednog povećanja penzija i u vreme kada na takve isplate penzioneri nisu navikli. Jednokratnu pomoć dobijali su i ranije. Često je iznosila po 5.000 dinara, u 2021. godini 90 evra ukupno, a sada skoro i duplo više.

Od 1. oktobra i penzionerske kartice

Od 1. oktobra počinje korišćenje penzionerskih kartica, što znači da je ostalo još samo par dana do veliki popusta koji čekaju penzionere. Do sada za penzionersku karticu prijavilo se 900.000 hiljada penzionera.

Na listi onih koji su, između ostalih, ponudili popuste su kompanija NIS, Aman, Apoteka Beograd, JP Putevi Srbije MediGroup, domovi za stare Akvaten i „Sveti Trifun“, Očna kuća Albert Beograd i Dijagnostički centar Albert Beograd, Specijalne bolnice Merkur Vrnjačka banja, Banja Rusanda, Кanjiža, Junaković Apatin, Gamzigrad, Atomske banje, Gornja Trepča…

(Pančevac/Blic)

PANČEVO: Raspisan javni poziv za privredne subjekte za energetsku sanaciju objekata

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.