ČAS U PRIRODI: Učenici iz Omoljice posetili voćnjak u Ivanovu i uživali u berbi jabuka

12:58

13.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović” iz Omoljice često za svoje đake organizuju aktivnosti koje nisu uobičajene za jednu školu, a koje su veoma korisne za učenike. Kad god mogu,  časove održavaju u prirodi i deca na njima mnogo više nauče nego kad su u učionici. Lepo vreme nastavnice su iskoristile da 65 đaka trećeg razreda odvedu u voćnjak u susedno selo Ivanovo i da pod vedrim nebom održe čas „Poznavanje prirode i društva”. Deca su došla u voziću i posle priče o značaju zdrave ishrane i o načinu branja jabuka dobili su zadatak da svako nabere koliko može, a umesto ocene dobili su na poklon jabuke. Đaci su uživali na ovom času i rekli su nam da su jabuke bile veoma ukusne i slatke, da im se svidela vožnja vozićem i da su vlasnika voćnjaka mmnogo toga novog saznali.

Pančevac

Marin Rakić je deci otvorio kapiju svog voćnjaka na tri hektara, jer je želeo da im pokaže nešto lepo što imaju u svom okruženju.

-Da bih ja ovo video morao sam da idem u Južni Tirol, gde sam boravio nekoliko godina. Ovde je deci na dohvat ruke ovakav voćnjak koji ne postoji u krugu od 30 kilometara. Videli su savremeni zasad, protivgradnu mrežu, sistem za navodnjavanje kap po kap. Drago mi je što im se to sve svidelo i što će kući poneti pune rančeve zdravog i korisnog domaćeg voća – istakao je Marin.

Cilj ovog časa je bio i da se deci ukaže na značaj zdrave ishrane, a direktor Osnovne škole „Dositej Obradović” Vladimir Ristić ističe da im je zdravlje i praktično obrazovanje dece najvažnije.

-Hrana nije adekvatna, a tome svedoči niz problema u dečijem razvoju. Ovo je način da se ukaže na tu problematiku i da se deci pruži prilika da se upoznaju sa jednom zdravom voćkom i da je, za početak bar, koriste za užinu – rekao je Ristić.

Pančevac

Na ovakvim časovima deca uz teorijsko znanje stiču i radne navike, a to je u ovom uzratsu takođe veoma bitno – rekla  je učiteljica Žaklina Marjanović.

-Nije nam prvi put da izlazimo iz svojih učionica, prošle nedelje smo išli na pecanje. Svaku priliku koristimo da izađemo napolje zato što je njima tada lepše, drugačiji je način učenja i stiču se nova iskustva, a deca na sve to baš lepo reaguju – istakla je učiteljica Marjanović.

Osmesi na licima đaka najbolje su potvrdili reči njihove učiteljice i svi jedva čekaju neki novi čas koji će održati u prirodi.

KO KAŽE DA MLADI NE BRINU O SVOJOJ OKOLINI Učenici OŠ Vasa Živković osnovali ekološki časopis i redovno dižu svest o ekologiji! FOTO

(Pančevac/GJ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.