MINISTARKA GRUJIČIĆ: Ovde je vođen i hemijski rat, svake godine 40.000 novoobolelih od raka

13:59

17.10.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Insajder Video

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da još uvek nema podataka o tome da li je bombardovanje Srbije 1999. godine izazvalo, kako je rekla, „epidemiju raka” na ovim prostorima. Ministarka je, odgovarajući na pitanje novinara, navela da je izveštaj trebalo da uradi parlamentarna komisija koja je tada osnovana.

„I to morate da pitate ljude iz tadašnje skupštine. Ta komisija sada više ne postoji. Koordinaciono telo koje je formalno bilo potpisano između četiri ministarstva nikada nije zaživelo, nažalost. Ali, ekologija i životna sredina svakog dana dobijaju na značaju i ja se nadam da će u narednoj godini biti stvorene mogućnosti da se sprovede jedan takav projekat i da se dokaže šta je zapravo urađeno”, navela je Grujičić na predstavljanju humanitarnog projekta pod nazivom „Nema Cenu”, koji organizuje kompanija Merkator-S, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Ministarka je dodala da se ne sme zaboraviti da je na ovim prostorima pored nuklearnog rata vođen i hemijski rat.

„Zagađenje je bilo ogromno i ono se može izračunati uz pomoć odgovarajućih podataka. Ja te podatke nemam, ali ih imaju sigurno institucije koje su tada merile zagađenje, kao i institucije koje su bile bombardovane. Gde je bilo eksploziva, gde je bilo nafte ili hemijskih jedinjenja koja su toksična”, istakla je ministarka zdravlja. Kako je rekla, moguće je dokazati da li je osiromašeni uranijum izazvao „epidemiju raka”, ali treba obratiti pažnju i na druge stvari.

„Činjenica je da svake godine imamo više od 40.000 novoobolelih i oko 200.000 ljudi koji se leče od karcinoma na godišnjem nivou”, rekla je Grujičić i dodala da smatra da će se nažalost ta brojka povećavati. Ministarka je na prezentovanju kampanje koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na važnost prevencije raka dojke i podstakne podršku ovoj borbi, navela i da danas imati rak ne znači biti osuđeni na smrt.

„Danas to znači živeti dugo i kvalitetno uz odgovarajuću terapiju. Kao što danas pijete lek za hipertenziju, ja sam ubeđena da ćete tako za koju godinu piti lek i za bilo koju malignu bolest”, navela je ministarka zdravlja.

Istakla je da duguje zahvalnost organizatorima kampanje koji su se dosetili da izaberu baš jabuku za proizvod, kako je rekla, zaista simboliše zdravlje. U sklopu ovog projekta, Merkator-S je odabrao 20 IDEA, Roda i Merkator prodavnica širom Srbije, u kojima će se sprovoditi posebna inicijativa. Na ovim lokacijama, kupcima će biti ponuđene jabuke koje su označene posebnim roze kutijama.

Ono što čini ovu ponudu posebnom jeste da jabuke nemaju fiksiranu cenu, ali svaka od njih nosi poruku da su neprocenjive u borbi za zdravlje. Kupci će imati priliku da sami izaberu iznos koji žele da doniraju prilikom kupovine birajući između tri ponuđene opcije. Svi prihodi od prodaje ovih jabuka biće donirani Društvu Srbije za borbu protiv raka, prenosi Tanjug.

(Pančevac/Politika)

HRANIMO SE ZDRAVO, BUDIMO SREĆNI! Ovako se svake godine u OŠ „Branko Radičević“ obeležava Svetski dan hrane!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.