PROFESOR SAVIĆ: Kinesko tržište zahtevno – velika šansa za srpske proizvođače samo ako se udruže

15:40

18.10.2023

Podeli vest:

pixabay

Robna razmena između Srbije i Kine za prvih sedam meseci ove godine premašila je 3,7 milijardi evra.

Potpisivanjem niza bilateralnih sporazuma, posebno Sporazuma o slobodnoj trgovini, stvara se dodatna, velika šansa za srpsku privredu, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić. Međutim, napominje da će od toga biti malo koristi – ukoliko se srpski proizvođači ne udruže. Ako bi svako od njih da nastupi sam, nema šta da traži u Kini, ali ako naprave neku asocijaciju, tu ima šanse – i to ne male, poručuje profesor.

Srpska delegacija u Kini potpisala je niz sporazuma, ali najveći akcenat je na Sporazumu o slobodnoj trgovini, koji sredinom sledeće godine stupa na snagu. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je da to doživljava kao veliku šansu za srpsku privredu, budući da je Kina danas lokomotiva svetskog razvoja.

Čak i SAD zaziru od Kine – u ekonomskom smislu. Ona je zaista zemlja koja svetu može da ponudi najveću količinu kvalitetne ili manje kvalitetne robe, po verovatno najnižim cenama. I to je neka, da kažemo, opasnost za Srbiju. Ali me čudi što neki naši građani koji sa negodovanjem govore o tome – ‘preplaviće jeftina kineska roba srpsko tržište’. Pa, koliko ja znam, to se nama dešava od 90-ih godina, a posebno poslednjih deset godina, ali preplavljen je ceo svet“, kaže profesor Savić.

Podseća da je 2000. godine sličan sporazum Srbija potpisala sa EU i napominje da za one koji mogu dobro da sarađuju sa EU, ovaj sporazum sa Kinom neće ništa značiti jer je, ističe, kinesko tržište veoma zahtevno.

Srbija nema nijedan proizvod koji može masovno da proizvodi – u velikim serijama, da održi isti kvalitet i da bude stalno prisutna na kineskom tržištu. To je najveći problem za srpske privrednike, ali to ne znači da kad Zvezda izađe protiv Milana, da se preda odmah. Dakle, svi smo dobili ili svi su dobili šansu, koliko će iskoristiti, videćemo“, kaže Savić.

Ističe da je za privrednike najveća pomoć to što se otvara veliko tržište, sa carinskim olakšicama za neke poljoprivredne proizvode, čime će srpski proizvodi u startu biti jeftiniji od proizvoda iz evropskih zemalja.

Ukazao je na to da u Srbiji ima viška poljoprivrednih proizvoda, poput pšenice, te da je u kontekstu rata u Ukrajini to takođe dobra prilika za srpske proizvođače i trgovce.

Na spisku srpskih proizvoda koji će se izvoziti u Kinu našli su se, između ostalog, jabuka, vino, farmaceutski proizvodi…

Ja se bojim da će, ako posmatramo samo naše domaće proizvođače, biti malo koristi od tog sporazuma. Zadatak za proizvođače jeste da se udruže.Zamislite vinare, koliko imate danas u Srbiji vinara? I svako od njih, ako se bavi sam, nema šta da traži u Kini. Ali ako naprave neku asocijaciju, koja će pregovarati u ime svih, to već neke šanse ima, i to ne male šanse“, ističe profesor.

Napominje da je to sada zadatak i za Privrednu komoru i za Vladu Srbije.

Ja verujem da će Vlada Srbije pomagati na različite načine one proizvođače koji hoće da se pojavna kineskom tržištu. Jer kada dođete na neko tržište, podrazumeva se da ćete tu ostati malo duže. Ali vi morate da prođete, kao i svi, kroz porođajne muke. I tu je zadatak resornih ministarstava, Vlade. Imate razne posebne fondove. Imate mogućnost povoljnog kreditiranja. Imate mogućnost oslobađanja poreza, raznih drugih stvari… Ali sve to će se desiti ili se može desiti ako imate zainteresovane proizvođače i trgovce koji hoće da osvoje kinesko tržište koje je u ovom trenutku kao nenaseljena tvrđava“, kaže Savić.

Ističe da su prilike stvorene i da su uslovi dobri.

Što se tiče kineskih investicija, naglašava da njih već ima u Srbiji i da je Srbija Kini odskočna daska za evropsko tržište.

Mi još uvek nismo članica Evropske unije, ali imamo dosta sporazuma sa Evropskom unijom koji omogućavaju Kinezima da, zajedničkom proizvodnjom u Srbiji, mogu da je plasiraju povoljnije, odnosno proizvode sa nižom cenom na evropsko tržište, odnosno u okviru Evropske unije“, kaže profesor koji očekuje još veći interes za investiranje.

Napominje da je, u ovim turbulentnim vremenima, dobro imati saveznika kao što je Kina, te da će to garantovati i ekonomsku, i političku stabilnost, ali i vojnu stabilnost.

(Pančevac/RTS)

FRILENSERI UPOZORAVAJU: Stižu pozivi za porez PROVERAVAJU SE PRIHODI OD PRE PET GODINA!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.