ODVAJANJE AMBALAŽNOG OTPADA: Preuzmite plavu kantu za ambalažni otpad i zelenu za komunalni otpad u Reciklažnom centru

12:57

06.11.2023

Podeli vest:

JKP Higijena
U nekoliko gradskih naselja građani u poslednje vreme imaju mogućnost da razvrstavaju otpad, što je deo osnovne kulture u brojnim zemljama sveta već decenijama. Da bi ovo postalo realnost i u našem gradu, potrudilo se Javno komunalno preduzeće „Higijena” kroz „Projekat odvajanja kućnog otpada u Pančevu”.
Stanovnici nove Mise odvajaju kućni otpad. Plave kante kao posude za suvi, ambalažni otpad, odnosno plastiku, papir, metal i staklo za individualna domaćinstva, i kontejneri u kolektivnom stanovanju, prazne se po rasporedu koji su građani dobili prilikom preuzimanja posuda.
Zaposlene iz RJ „Ekosirovina” koji si bili na terenu, 30. oktobra, obišao je direktor JKP-a „Higijena” Mišo Marković. Tom prilikom je rekao:
– Bitno je da naši građani iznose svoje plave kante po rasporedu predviđenom za njihovo naselje i ulicu i da u njih i u kontejnere ubacuju samo ambalažni otpad iz svog domaćinstva. Pokušavamo da uvedemo praksu odvajanja otpada na mestu nastanka odnosno u domaćinstvima kako bi se omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na sanitarnoj deponiji.
Ambalažni otpad koji se razdvoji odlazi u Reciklažni centar u Vlasinskoj 1, a posle razvrstavanja se balira i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 odsto u naredne dve godine. Prema postojećim podacima, u Srbiji je stopa reciklaže otpada iz domaćinstava manja od dva odsto, dok se u EU 48 odsto komunalnog otpada reciklira. Svi zainteresovani građani mogu svakodnevno preuzeti plavu kantu za ambalažni otpad i zelenu za komunalni otpad u Reciklažnom centru od 7 do 15 sati.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.