ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I SIJARTO: Srbija i Mađarska ostaju saveznici u snabdevanju energentima

17:05

17.11.2023

Podeli vest:

printscreen/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda između dve zemlje i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje.

„Mađarska je prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, a u uslovima krize je posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite. Rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe sada su na nivou od oko 680 miliona kubnih metara gasa. Na taj način smo obezbedili dodatnu sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepređenih situacija. S druge strane, Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, a razgovarali smo i o mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske“, rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Beogradu.

Dvoje ministara razgovarali su i najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko koji se odvija preko teritorije te zemlje.

„Takav postupak bio bi izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji, koje bi takođe bile pogođene i u toku su razgovori o merama koje možemo da preduzmemo kako bismo zaštitili našu poziciju. Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo takođe da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imao negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom“, rekla je ministarka.

printscreen/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je podsetila da je u Bakuu pre dva dana potpisan ugovor o snabdevanju gasom Srbije iz Azerbejdžana, i dodala da očekuje da gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj gas stizati do Srbije bude operativna do kraja novembra. „Pored dodatne sigurnosti za naše građane i privredu, ovaj gasovod dodatno će osnažiti ulogu Srbije kao tranzitne zemlje i očekujemo da u budućnosti i ovim gasovodom isporučujemo gas i Mađarskoj“, navela je Đedović Handanović.

Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište. „Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte“, dodala je ministarka.

Takođe je konstatovano da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta. „Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije. Sporazum kojim bi Mađarska pristupila trebalo bi da bude potpisan krajem godine, kako bismo u prvim mesecima naredne godine videli finalizaciju ove inicijative“, navela je Đedović Handanović.

Sijarto je zahvalio ministarki na dobroj saradnji i naglasio da je Srbija „saveznik od poverenja i zemlja koja pomaže da Mađarka bude energetski sigurnija“. Takođe je istakao da je Bugarska, nažalost, donela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdevanja gasom Severne Makedonije, Srbije i Mađarske i ocenio da je to neprihvatljivo.

„Niko nema pravo da dovede u pitanje sigurno snabdevanje energentima jedne zemlje. Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog gasa čime je dovela u pitanje sigurnost snabdevanja Severne Makedonije, Srbije i Mađarske. Obratili smo se Evropskoj komisiji i dogovorili smo se danas da ćemo sa Srbijom usaglasiti naše naredne korake i dati zajednički odgovor. Ovaj neprijateljski čin dovodi u pitanje evropsku solidarnost ali je takođe i protivan evropskim propisima s obzirom da nije dozvoljeno uvođenje taksi i carina između članica EU, jer se time ograničava slobodan protok robe i krše evropski propisi. Nadamo se da će se i u ovom slučaju poštovati evropska pravila i zahvalni smo Srbiji na savezničkom pristupu po pitanju saradnje u sigurnom snabdevanju energentima“, rekao je Sijarto.

SLEDEĆE GODINE NOVA NAGRADNA IGRA Ministar Mali: Podigli smo svest građana da uzimaju račune

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.