SVETINJA SMEŠTENA U GEOGRAFSKOM CENTRU SRBIJE Manastir Drača odiše mirom, a u porti je sahranjen veliki srpski komandant FOTO

21:21

19.11.2023

Podeli vest:

Kragujevac – Živopisno i ušuškano u brdima Rujevica, Visibaba i Bogosavljevica, ispresecano brzom Dračkom rekom selo Drača prava je slika i prilika lepe Srbije. Na njegovoj teritoriji nalazi se i precizno određena tačka koja se smatra za geografski centar naše zemlje.

Selo Drača smešteno je na 352 metra nadmorske visine, ima poštu, Dom kulture.. ali, ono što je pravi dragulj ovog mesta jeste manastir Drača podignut krajem 13. veka.

– Prema predanju ovde je prvobitno postojao srednjovekovni manastir u kome je živeo i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov. Tokom 18. i 19. veka manastir je bio značajan duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. U vreme Kočine krajine monasi Drače bili su na strani Austrije, pa se i sam Koča Anđelković u njemu jedno vreme krio, zbog čega je manastir teško stradao, kažu za RINU meštani.

RINA

U crkvenoj porti manastira sahranjen je Jovan Dimitrijević Dobrača, komandant srpske vojske u bici na Ljubiću“, a u ovoj svetinji i dan danas čuvaju veoma stare ikone.

– Živopis manastira Drača predstavlja neprocenjivu vrednost. Crkva je oslikana 1735. godine, što je zabeleženo u natpisu nad ulazom. U potpunosti sačuvane freske spadaju u red najboljih slikarskih ostvarenja iz prve polovine 18. veka u Srbiji i pripisuju se slikarima iz Moshopolja, dodaju meštani.

RINA

Ova svetinja danas je na mapi brojnih putnika namernika, verujućeg naroda koji žele da uživaju u samom srcu Srbije u duhovnom miru i tišini.

(Pančevac/RINA)

OVO JE MANASTIR U KOM SE KRST PATRIJARHA PAVLA ČUVA KAO NAJVEĆA SVETINJA: Podno Vujna se izlečio od tuberkuloze i započeo svoju duhovnu misiju FOTO

VELIKA SVETINJA VIŠE PUTA RUŠENA, ALI SE UVEK DIZALA KAO FENIKS IZ PEPELA Manastir Klusura jedan od najstarijih u Srbiji! FOTO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.