NAPRAVITE NAJLEPŠU PRAZNIČNU DEKORACIJU: Evo kako da osušite pomorandže i upotrebite ih za ulepšavanje kolača i dekorisanje doma

Ovako pripremljene sušene pomorandže koristite za pripremu božićnih kolača, dekoraciju torti od pomorandže ili kao ukrase za jelku.

12:54

29.11.2023

Podeli vest:

Pomorandže
Pixabay

Bliži se decembar, mesec praznika u kojem svaki dom dobija novi izgled. Jelke, lampice, ukrasni svećnjaci, stoni aranžmani, baloni, novogodišnji jastuci i prekrivači sa motivima Deda Mraza ili Sneška samo su deo bogate ponude prazničnih dekoracija koje ovih dana pune rafove prodavnica.

Ipak, ako ste ljubitelj životnog stila sa što manje otpada, ili jednostavno volite potpuno prirodne dekoracije donosimo vam jedno simpatično rešenje za ukrašavanje životnog prostora ili kolača koje ne samo da je jestivo već je i lepo, i mirisno – sušene pomorandže.

Kako osušiti pomorandže kod kuće 

Za sušenje ovog ukusnog voća postoji nekoliko načina. Međutim, najbrži i najlakši način da ih osušite je u rerni. Sušenje pomorandže u rerni traje oko 5-6 sati ili dok vlaga u pomorandžama potpuno ne nestane.

Drugi način sušenja pomorandže je ako imate električnu mašinu za sušenje. Ovde je prednost što ne morate stalno da ih gledate i možete da radite nešto drugo dok sušara „radi“ svoj posao.

Sušene pomorandže

Pixabay

Kako sušiti pomorandže u rerni

– Kao i svaku drugu stvar koju želite da sušite, pomorandže moraju, pre svega, biti pripremljene za ovaj proces. Morate ih iseći na vrlo tanke kriške debljine ne više od 0,5-0,7 cm, tako će se pomorandža dobro osušiti.

– Zatim morate da stavite kriške pomorandže u krpu ili papir da upiju vlagu u njima, inače postoji rizik da se pomorandža raspadne i da se ne osuši.

– Stavite papir za pečenje u pleh i foliju preko njega, jer će to pomoći da se toplota pravilno rasporedi između svake kriške pomorandže. Ako koristite sušaru umesto rerne, samo stavite kriške pomorandže na za to predviđena mesta. Temperatura na kojoj pomorandže treba sušiti u rerni je oko 50-60 stepeni.

– Svakih 40 ili 60 minuta osušene kriške pomorandže treba da se okrenu tako da mogu da se osuše a obe strane. Na ovaj način sa plodova potpuno nestaje vlaga i oni su spremni za upotrebu. Ako se to ne uradi, u njima može ostati šećer, koji će naknadno fermentisati.

Ovako pripremljene sušene pomorandže koristite za vaše božićne kolače, dekoraciju torti od pomorandže ili kao ukrase za jelku.

(Pančevac)

DAR PRIRODE: Jedan nar dnevno na prazan stomak odnosi bolove u zglobovima, štiti srce, neguje kosu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.