NIJE LAK POSAO, ALI SE ISPLATI Deda Mraz za 30 minuta može da zaradi i do 100 evra

Đorđe koji već pet godina radi kao Deda Mraz kaže da u decembru ima najviše posla, i da se može zaraditi i preko hiljadu evra.

15:25

07.12.2023

Podeli vest:

Deda Mraz i pokloni
Pixabay

Biti Deda Mraz u Srbiji nije lako, ali jeste isplativo. Trka za ovim poslom je krenula još u novembru i trajaće sve do Božića. Kandidati za ovakvu vrstu angažmana ne oklevaju da obuku odelo najpopularnijeg starca na svetu, sakriju se ispod crvene kape, bele brade, gustih sedih obrva i okruglih naočara, sve kako bi zaradili dodatno.

U decembru mogu da zarade i više od hiljadu evra, ali za tu platu ipak moraju dobro da se potrude.

Jedan od takvih je Beograđanin Đorđe Pantović, apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu i student glumačke akademije, koji već petu godinu zaredom, od kraja novembra do Božića, radi kao Deda Mraz.

„Najviše posla imam u decembru, ali se zahuktavam od novembra. Decembar je rezervisan za posete porodicama, a zatim slede i posete za novogodišnji dan i novogodišnju noć. Kada to krene, u toku dana imam sigurno od 10 do 15 poseta, koje obično kreću od ranog jutra“, objašnjava Đorđe za Politiku, priznajući da posao koji radi honorarno nije nimalo lak.

Da bi ovaj sezonski posao mogao da funkcioniše, potreban mu je dobar marketing na društvenim mrežama, u šta redovno ulaže novac. Oprema se podrazumeva, brada Deda Mraza se menja svake godine, kostim takođe mora da se održava i menja posle nekog vremena.

„To znači da onaj ko želi da počne da se bavi ovim poslom mora u startu da obezbedi najmanje 600 evra. I dnevni troškovi su veliki, na gorivo, šminka za lice i obrve, karte za parkiranje…“, nabraja ovaj Deda Mraz.

Priznaje da može dobro da se zaradi, u proseku više od 1.000 evra, a novac koji zaradi, Đorđe već godinama ulaže u svoje školovanje.

„Ovaj posao sam shvatio krajnje ozbiljno, za razliku od većine ljudi koji u tome vide samo šansu da na brzaka uzmu novac. Misle da ako kupe bradu kod Kineza da su završili ceo posao. Nije tako, posao nije lak, posebno ako se radi na pošten način. Jer, da bih bio Deda Mraz i da bih mogao da zaradim dovoljno, ja moram za svaku posetu da se podrobno pripremim i saznam sve o detetu koje posećujem, da osmislim posetu… U decembru ostvarim i do sedamdesetak poseta“, kaže on.

I u agencijama preko kojih ih je moguće angažovati kažu da se ovih dana ubrzano povećava obim posla, a umesto u firme, Deda Mrazovi sve češće dolaze u domove građana.

Na sajtu, poseta Deda Mraza na pola sata košta 4.900 dinara, i to od 10. decembra do Svetog Nikole. Od 20. do 21. decembra za 30 minuta druženja sa najpoznatijim dedom na svetu treba odvojiti 5.900 dinara, a od tog datuma cena postepeno raste, da bi 30. decembra Deda Mraz na pola sata koštao 8.900 dinara, a 31. decembra – 9.900 dinara.

(Pančevac/Dnevnik.rs/Politika)

MNOGI KRITIKUJU ZLATIBOR A SKORO SVI NA NJEGA IDU: Na omiljenoj planini u Srbiji spektakularan program za novu zimsku sezonu FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.