ČAROLIJA BOŽIĆNE ZVEZDE: Simbol sreće i ljubavi u vašem domu

Ova biljka postala je simbol Božića i često se koristi u ukrašavanju domova, crkvi i javnih prostora tokom decembra.

12:45

08.12.2023

Podeli vest:

Božićna zvezda
Pixabay

Božićna zvezda, poznata i kao Euphorbia pulcherrima, je šarmantna biljka koja često krasi domove tokom praznične sezone. Poreklom iz Meksika, ova biljka ima svoje posebne karakteristike i značenje.

Značenje i tradicija

Božićna zvezda je listopadna biljka koja može dostići visinu od 0,6 do 4 metra. Njeni karakteristični crveni listovi nisu pravi cvetovi, već obojeni listovi, poznati kao lažni cvetovi ili brakteje, koji okružuju sitne neupadljive cvetove. Osim crvene, mogu se naći i varijacije u boji poput bele, ružičaste i krem.

Božićna zvezda je simbol blagostanja, ljubavi i sreće. Veruje se da donosi toplinu i radost u domove tokom praznične sezone. Postala je simbol Božića i često se koristi u ukrašavanju domova, crkava i javnih prostora tokom decembra.

Uzgoj i održavanje

Ova biljka zahteva određenu pažnju kako bi se održala u punom sjaju. Preferira svetlo, ali ne direktno sunce, i umereno zalivanje. Važno je držati je dalje od promaje i ekstremnih temperatura. Nakon praznične sezone, biljka može biti očuvana i gajena kao sobna biljka.

Zanimljivosti

Božićna zvezda je deo porodice Euphorbiaceae, koja obuhvata raznolik spektar biljaka, uključujući i kaktuse. Meksiko slavi Dan Božićne zvezde 12. decembra, u čast ove biljke. Ime Euphorbia potiče od antičkog lekara Euphorbusa, dok pulcherrima na latinskom znači „najlepša“.

Uz svoj prepoznatljivi izgled i bogatu simboliku, Božićna zvezda ostaje dragocen deo praznične atmosfere i doprinosi toplini i lepoti domova širom sveta.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.