VATIKAN ODOBRIO BLAGOSLOVE ZA ISTOPOLNE BRAKOVE Sveštenici će odlučivati „od slučaja do slučaja“

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimisali neregularne situacije, već bi bili znak da Bog prihvata sve.

17:52

19.12.2023

Podeli vest:

Papa Franja
Pixabay

Vatikan je u ponedeljak u ključnoj presudi koju je odobrio papa Franja naveo da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimisali neregularne situacije, već bi bili znak da Bog prihvata sve. To, kako se navodi, ni na koji način ne treba mešati sa svetom tajnom heteroseksualnog braka.

Navedeno je da sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja i da „ne bi trebalo da sprečavaju ili zabranjuju blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi mogli da traže Božju pomoć putem jednostavnog blagoslova“.

Papa je nagovestio da je zvanična promena u toku u oktobru kao odgovor na pitanja koja su postavila pet konzervativnih kardinala na početku biskupskog sinoda u Vatikanu.

Dok je odgovor u oktobru bio nijansiraniji, dokument od ponedeljka na osam stranica, čiji je podnaslov „O pastoralnom značenju blagoslova“, iznosi konkretne situacije. Odeljak od 11 stranica nosio je naziv „Blagoslovi parova u neregularnim situacijama i parova istog pola“.

Crkva uči da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali da jesu homoseksualni činovi. Od svog izbora 2013. godine, Franja je pokušao da Crkvu od 1,3 milijarde članova učini prijemčivijom za LGBT osobe bez promene moralne doktrine o istopolnim aktivnostima.

Otac Džejms Martin (James), istaknuti američki jezuitski sveštenik koji vodi LGBT zajednicu, rekao je da je dokument „veliki korak napred u crkvenoj službi“.

U postu na mreži X Martin je rekao da dokument „prepoznaje duboku želju mnogih katoličkih istopolnih parova za prisustvom Boga u njihovim vezama pune ljubavi“.

U dokumentu se navodi da oblik blagoslova „crkvene vlasti ne bi trebalo ritualno da utvrđuju kako bi se izbegla zabuna sa blagoslovom koji je svojstven sakramentu braka“.

Navedeno je da se može primeniti na one koji „ne traže legitimaciju sopstvenog statusa, ali koji mole da sve što je istinito, dobro i ljudski valjano u njihovim životima i njihovim odnosima bude obogaćeno, izlečeno i uzdignuto prisustvom Duha Svetoga“.

„Na kraju krajeva, blagoslov ljudima nudi sredstvo da povećaju svoje poverenje u Boga“, navodi se u dokumentu.

Dokumentu će se verovatno usprotiviti konzervativci koji su kritikovali papu kada je dao svoje prvobitne komentare na tu temu u oktobru.
Potpisao ga je kardinal Viktor Manuel Fernandez (Victor Manuel Fernandez), šef vatikanskog Dikasterija za doktrinu vere, a odobrio ga je papa u privatnoj audijenciji s Fernandezom i još jednim zvaničnikom doktrinarne kancelarije u ponedeljak ujutru.

(Pančevac/Slobodna Evropa/Reuters)

Komentar

  1. Dr Miggyy каже:

    ЉУДИ, ШТА СЕ ДЕШАВА ДАНАС С ВОМА?

    Поступак Папа Фрања да званично одобри да се свештеницима дозволи да благосиљају истополне парове, је глупост без преседана. Ако вековима није црква дозвољавала склапање истополних бракова и да је брак доживотна света заједница између мушкарца и жене. ови сада су паметнији од предходних. Да ли је виодео Папа да две краве, два бика, две козе, два јарца и сличних воде љубав, није и неће видети, а због чега иде толико далеко да призна бракове истополних „људских бића“ Животиње Папи дају паметнију паметнији однос од односа накарадних (не)људи. Бојим се да ће га Благи Бог ставити на својој црној листи. На незваничној брачној вези наше премијерке и лепе докторке је исти промашај као ове одлуке заборавног Папа Фрање. Чак је докторки „направила“ сина Ана, на кога су поносне обе даме и „тата“ и мама.

    1
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.