ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE U PANČEVU: Sređivanje manjeg dvorca Lazarević u Velikom Središtu

15:33

09.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu počeo je prošle godine sa hitnim obezbeđivanjem manjeg dvorca Lazarević koji se nalazi u Velikom Središtu na teritoriji grada Vršca.

Ministarstvo kulture obezbedilo je sredstva za poslove na obezbeđivanju objekta. Tokom 2024. godine plan je da se dvorac prekrije kako bi se zaštitio od padavina.

U Velikom Središtu postoje manji i veći dvorac Lazarević. Na manjem koji je u lošijem stanju počeli su hitni radovi na obezbeđivanju i ti radovi su završeni poslednjih dana 2023. godine. Vlasnici oba dvorca Lazarević u 19. veku bila je jedna od najbogatijih porodica tog vremena, rekla je Jasna Jovanov, arheolog konzervator.

„Rodonačelnik porodice Lazarević bio je Golub Lazarević koji se doselio iz Požarevca u Veliko Središte 1803. godine, i kupio je prvo Veliko a potom i Malo Središte, a onda je dobio i plemićku titulu 1841. godine. Stariji dvorac sagrađen je 1838. godine u klasističkom stilu, u njemu je danas škola. Onaj koji je nama zanimljiviji i po izgledu i koji je u lošijem stanju sagrađen je 1885. godine u romantičarskom stilu. On je zanimljiviji prolaznicima“, rekla je Jovanov.

Sredstva za hitne radove obezbedilo je Ministarstvo kulture i zahvaljujući tome očišćen je prostor oko dvorca, a tokom 2024. godine u planu je da se on zaštiti od padavina kako bi se sprečilo propadanje ovog zdanja.

„Što se tiče dvorca on je sada bezbedan, raščišćeno je rastinje i može da se vidi. Savetujemo da se ne ulazi u dvorac i da mu se ne prilazi, da se poštuju mere upozorenja koje smo istakli“, rekla je za RTV Pančevo Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Direkcija za imovinu je za sada vlasnik dvorca i on nije dat ni jednoj instituciji na korišćenje. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva planiraju da ovo zdanje zasija starim sjajem kako bi nas podsećalo na prošla vremena.

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.