NA UDARU SMO TRIMEDIJE: Cirkulišu grip, kovid i ostale respiratorne infekcije

13:26

10.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Mayoclinic

Lekari širom Srbije potvrđuju da imaju znatno više pacijenata nego pre tri sedmice, i da hara „tridemija“. Trenutno su u sudaru i grip, i korona, i ostali akutni respiratorni virusi. Zato ne čudi što većina populacije ima neki od simptoma infekcija koje trenutno cirkulišu u Srbiji.

Posle praznika koje smo većinu vremena provodili u zatvorenom, povećao se broj pacijenata koji traže lekarsku pomoć s obzirom na to da su u cirkulaciji osim kovida i virus gripa i sincicijalni virus. Doktorka Svetlana Mićić, specijalista opšte prakse u Domu zdravlja Stari grad navodi da je primetan blagi porast broja pacijenata u odnosu na novembar i decembar.

„Na kraju krajeva, ovo je i sezona respiratornih, akutnih virusnih infekcija. Tako da imamo blagi porast akutnih respiratornih infekcija.“

Što se tiče kovid pozitivnih pacijenata, doktorka navodi da je u odnosu na novembar i decembar njihov broj povećan za oko dvadesetak procenata. I pored imunizacije protiv gripa koja je počela još u oktobru, još uvek ima sporadičnih slučajeva obolelih, ali u cirkulaciji su i ostali respiratorni virusi – sincicijalni, rotavirusi, adenovirusi… Obolelih ima u svim starosnim kategorijama.

Pacijenti se javljaju sa opštom simptomatologijom – povišena temperatura, kašalj, glavobolja, curenje nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, dodaje dr Mićović.

„Savet je, naravno, nošenje maski u zatvorenim prostorima, to su svakako preporuke i, naravno, pri nekim većim okupljanjima poštovanje svih protivepidemijskih mera. Održavanje higijene i ono na šta apelujem i ovom prilikom, to je vakcinacija protiv gripa. Mi i dalje imamo te vakcine i nastavljamo sa vakcinacijom, i nije kasno, naravno.“

Starija populacija, hronični bolesnici, imunodeficijentne osobe i zdravstveni radnici treblo bi da prime vakcinu protiv gripa koja svakako daje zaštitu i smanjuje morbiditet i težinu kliničke slike.

„Kao i svake godine, saveti kod virusnih infekcija su da dva do tri dana odležati u kući uz tople napitke, simptomatsku terapiju, skidanje temperature, a nakon toga, ukoliko se pacijent ne oseća dobro, onda se javlja lekaru“, naglašava dr Svetlana Mićović.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut od 5. januara, srednji je intenzitet cirkulacije virusa gripa u našoj zemlji i najzastupljeniji je među malom decom i mladima, tinejdžerima do 14, 15 godina.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.