NE NADZOR, KINEMATOGRAFIJA Počeo Kustendorf na Mećavniku, 17 filmova u konkurenciji

09:01

24.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

MOKRA GORA – U vreme kada komercijalizacija potiskuje kvalitet i originalnost, Kustendorf budi osećaj slobode, izjavila je večeras ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju tradicionalnog filmskog festivala, koji se ove godine na Mećavniku održava pod sloganom „Ne nadzor, kinematografija“.

Do 27. januara na festivalu će biti prikazano 17 filmova, a jedini predstavnik Srbije biće „Izgubljena zemlja“ reditelja Vladimira Perišića.

Za takmičarski deo ovogodišnjeg Kustendorfa prijavljena su 563 filma, a odabrani naslovi nadmetaće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu u kategoriji Najbolja filmska fotografija „Vilko Filač“.

Kustendorf je među najznačajnijim festivalim današnjice. On budi osećaj slobode u vreme kada komercijalizacija potiskuje kvalitet i originalnost. Sloboda stvaralaštva jedna je od najvećih univerzalnih vrednosti, ocenila je Gojković.

Reditelj Mateo Garone dobitnik je priznanja Drvo života za buduće filmove, a na Mećavnik je došao sa filmom „Ja, kapetan“.

 

 

 

„Za mene je uvek velika čast primiti nagradu, ali kada je primite od jednog od reditelja koji su bili veoma važni za moju karijeru, to je nešto posebno. Emira doživljavam kao člana porodice“, rekao je Garone govoreći o osnivaču festivala reditelju Emiru Kusturici.

Kusturica je istakao da mu je uvek drago kada sretne reditelja čiji prvi film mu pokazuje da postoje nacije koje štite svoje filmsko nasleđe, a to je Mateov film „Gamora“.

Meni se tada i smejalo i plakalo, osećao sam sve što običan gledalac treba da oseti od filma. On potvrđuje tezu da čak i glupe kamere mogu da se upotrebe za pametan film. Mi smo se sreli kada sam predstavio film „Crna mačka, beli mačor“ u Veneciji, podsetio je Kusturica.

Međunarodni filmski festival Kustendorf, 17. po redu, održava se do 27. januara pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Mećavnik grada.

(Pančevac/RTS)

UMRLA BAKA KOSARA (103) Vratila se iz Čikaga da umre u Valjevu. Njen život je bio filmska priča

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.