PREMIJERKA BRNABIĆ U IDVORU

Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin biće rekonstruisan za potrebe mladih naučnika

21:59

26.01.2024

Podeli vest:

printscreen/Instagram/anabrnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete Memorijalnom kompleksu Mihajlo Pupin u Idvoru, da je cilj da se taj kompleks rekonstuiše kako bi postao novi inovacioni centar za nauku, u kojem bi mladi mogli i da rade.

Brnabić, koja je ovaj kompleks posetila zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, podsetila je na to da je država u poslednje tri godine, preko Ministarstva kulture, uložila više od 20 miliona dinara u obnovu ovog kompleksa, ali da je svakako potrebna jedna sveobuhvatna rekonstrukcija i koncept kako će sve to da se koristi, pre svega od strane mladih ljudi.

Ona je objasnila da je želela da dođe i poseti Idvor, kako bi uvidela šta je potrebno da se uradi i kako da se od komleksa napravi, ne samo muzejski deo, već i jedan novi centar za inovacije i nauku u Srbiji.

printscreen/Instagram/anabrnabic

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja koja jasno ide putem znanja, inovacija, kreativnosti, savremenih tehnologija i to je naše najveće bogatstvo i najveći potencijal.

Mihajlo Pupin, pored toga što je bio jedan od najvećih svetskih naučnika, bio je i dobar političar, jer je gradio mostove i veze sa SAD, ali i sa drugim zemljama, ukazala je premijerka.

Prema njenim rečima, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin ostavili su nam u nasleđe dobre odnose, kako bismo dalje sa SAD razvijali saradnju u ovom pravcu, tako da i tu postoji jedna kopča za budućnost, koju bi bilo dobro da dodatno razvijamo.

Pupin i Tesla su svakako te tačke od kojih smo krenuli, na osnovu kojih učimo i na osnovu kojih možemo da gradimo budućnost u tom sektoru, rekla je premijerka.

Mihajlo Pupin je takođe bio i veliki zadužbinar, dobrotvor i veliki filantrop, ukazala je ona i dodala da je Narodni dom zadužbina Pupina, koju je poklonio svojoj zemlji da bude neka vrsta naučnog centra, odakle bi se dalje širilo znanje.

Hil je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u rodnom mestu Mihajla Pupina, istakavši da je ovo način da se oda počast jednom velikom naučniku koji je, kako je rekao, koliko srpski, toliko i američki.

Mihajlo Pupin je značajan i za nas, jer se iz Srbije preselio u SAD i studirao na Kolumbijskom univerzitetu, podsetio je on i ocenio da upravo ovde u Idvoru možemo da radimo na uspostvaljanju i razvoju srpsko-američke saradnje.

Predsednik i jedan od osnivača „Pupin inicijative“ Vuk Velebit rekao je da je Mihajlo Pupin svojim delovanjem i znanjem nemerljivo zadužio srpski narod, i da je uvek na najbolji mogući način zastupao Srbe i srpske interese u SAD.

On je podvukao da je Mihajlo Pupin najbolji pokazatelj toga kako svojim znanjem, delovanjem, željom da pomognete svojoj otadžbini, zapravo dajete doprinos svom narodu i zajednici odakle potičete.

printscreen/Instagram/anabrnabic

Velebit je dodao da je ova poseta predsednice Vlade Srbije i američkog ambasora simbolični pokazatelj toga koliko Srbi i Amerikanci mogu da rade zajedno, podsetivši na to da srpsko-američki odnosi traju više od 140 godina.

Pupin je bio jedan od osnivača NASA, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor 18 univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.

On je patentirao 24 svoja pronalaska, a za svoj sveobuhvatni rad dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Takođe, Pupin je bio i uspešan pisac. Za svoje autobiografsko delo „Sa pašnjaka do naučenjaka“, objavljeno 1923. godine, dobio je Pulicerovu nagradu, godinu dana kasnije.

MINISTAR MALI NAJAVIO: Izgradićemo 59 novih porodilišta u Srbiji

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.