GRAĐANI PUTEM APLIKACIJE PRIJAVILI HILJADE EKOLOŠKIH PROBLEMA: Zahvaljujući „gReact“ očišćene 472 deponije i smetlišta

Sa­mo po pri­ja­vi pu­tem „gRe­act” oči­šće­ne su 474 de­po­ni­je i sme­tli­šta, ka­za­la je mi­ni­star­ka Ire­na Vu­jo­vić

14:00

07.02.2024

Podeli vest:

RINA

Mi­ni­star­stvu za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne sti­glo je go­to­vo 6.000 pri­ja­va pu­tem apli­ka­ci­je „gRe­act” zbog eko­lo­ških pro­ble­ma na ko­je su gra­đa­ni na­i­la­zi­li.

Na 1.945 pri­ja­va mi­ni­star­stvo je da­lje re­a­go­va­lo, dok se ve­li­ki broj pri­ja­va od­no­sio na isti eko­lo­ški pro­blem ili su po­sla­te za pro­ble­me ko­je nad­le­žne slu­žbe ni­su na­knad­no utvr­di­le na te­re­nu.

– Naj­ve­ći broj, tač­ni­je 1.058 pri­ja­va od­no­si se na oblast upra­vlja­nja ot­pa­dom, od če­ga je do sa­da re­še­no oko 850 pri­ja­va. Za osta­le po­stu­pa­nje nad­le­žnih u to­ku – sa­op­šti­li su u re­sor­nom mi­ni­star­stvu.

Mi­ni­star­ka za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne Ire­na Vu­jo­vić po­zva­la je gra­đa­ne da na­sta­ve da pri­ja­vlju­ju pro­ble­me na ko­je na­i­la­ze, a lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve da sa­ra­đu­ju ka­ko bi se pro­ble­mi što pre i re­ši­li.

– Do sa­da se po­ka­za­lo da gra­đa­ni­ma naj­vi­še sme­ta­ju di­vlje de­po­ni­je i to je pro­blem na či­jem re­ša­va­nju po­sve­će­no ra­di­mo. U pro­te­kle tri go­di­ne, oči­sti­li smo ukup­no 900 di­vljih de­po­ni­ja ši­rom Sr­bi­je. Sa­mo po pri­ja­vi gra­đa­na pu­tem „gRe­act”, oči­šće­ne su 474 de­po­ni­je i sme­tli­šta i re­še­no 30 pri­ja­va ko­je se od­no­se na kon­tej­ne­re i opre­mu za ot­pad. Mi­ni­star­stvo ko­je vo­dim je i ove go­di­ne obez­be­di­lo sred­stva za ukla­nja­nje di­vljih de­po­ni­ja. Ima­mo do­bru sa­rad­nju sa lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma i svi se tru­di­mo da po pri­o­ri­te­tu ukla­nja­mo sme­tli­šta ko­ja naj­vi­še sme­ta­ju gra­đa­ni­ma – re­kla je Vu­jo­vi­će­va.

Gra­đa­ni su kroz si­stem „gRe­act” pri­ja­vlji­va­li i pro­ble­me ko­ji se od­no­se na za­šti­tu va­zdu­ha i ozon­skog omo­ta­ča, za­šti­tu vo­da, ze­mlji­šta, ali i pro­ble­me po­put za­pu­še­nih šah­ti, ne­le­gal­ne grad­nje… Ka­ko je ob­ja­šnje­no, pri­ja­ve ko­je sti­žu ad­mi­ni­stra­to­ri­ma je­din­stve­nog Eko­lo­škog in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma, a ko­je ni­su u nad­le­žno­sti Mi­ni­star­stva za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne, ad­mi­ni­stra­to­ri pro­sle­đu­ju nad­le­žnim re­pu­blič­kim i lo­kal­nim or­ga­ni­ma. Ta­ko­đe, ad­mi­ni­stra­to­ri pra­te sta­tu­se pro­sle­đe­nih pri­ja­va i o to­me oba­ve­šta­va­ju pod­no­si­o­ce zah­te­va, či­me se ubr­za­va pro­ce­du­ra re­ša­va­nja.

Mo­bil­na i veb-apli­ka­ci­ja „gRe­act” po­kre­nu­ta je pre dve go­di­ne, a bes­plat­no mo­že da se pre­u­zme na „gugl plej” i „ap stor”.

(Pančevac/Politika)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.