PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ORGANIZUJE KARAVAN ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Projekat počinje krajem februara, a cilj je podrška malim biznisima koje vode dame, a takvih firmi u Srbiji je trećina u vlasništvu žena

10:43

20.02.2024

Podeli vest:

Foto: pixabay.com

Projekat „Karavan ženskog preduzetništva – na kafi sa preduzetnicama” počeće u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) krajem februara. Cilj je da se podrže mali biznisi koje vode dame, kao i da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti podrške.

Prvo mesto koje će karavan posetiti je Smederevska Palanka i to 27. februara, a predviđeno je da ova manifestacija, u prvoj fazi, obuhvati deset gradova i opština Srbije.

– Naš cilj je da ekonomski osnažimo žene. Projekat je namenjen podršci malim biznisima koje vode žene, kao i onim poslovima koji će tek postati vlasništvo preduzetnica – istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

U Srbiji posluje jedna trećina preduzetničkih radnji i firmi koje su u vlasništvu žena, a cilj je da se taj procenat značajno uveća, odnosno da se kroz projekat „Karavan ženskog preduzetništva – na kafi sa preduzetnicama” podstakne što veći broj dama da se uključe u žensko preduzetništvo.

– Želimo i da podstaknemo sve one dame koje do sada nisu ušle u preduzetničke vode da započnu sopstveni posao, da budu ohrabrene. Mi ćemo na sastancima sa njima u direktnoj komunikaciji razgovarati o nekim eventualnim problemima i izazovima u poslovanju, a predstavićemo i različite vidove podrške njihovom poslovanju – dodala je Simanićeva.

PKS inače besplatno za preduzetnice organizuje „biznis tu biznis” sastanke (B2B), razne vrste edukacija, pomaže im da svoju izvoznu ponudu predstave na velikim svetskim sajmovima, da unaprede i digitalizuju poslovanje, primenjuju inovacije i najsavremenije tehnologije…

Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka, istakao je da je velika čast što će ova opština biti prva stanica „Karavana ženskog preduzetništva”, navodeći da Smederevska Palanka ima oko 2.400 registrovanih privrednih subjekata, odnosno oko 400 privrednih društava i oko 2.000 preduzetnika.

Tokom održavanja karavana, žene moći slobodno da pitaju sve što ih interesuje i da iznesu probleme sa kojima se susreću u poslovanju. Učešće u karavanu i podršku damama u biznisu pružiće i Sekcija za omladinsko preduzetništvo PKS-a.

(Pančevac/Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.