DRVOSEČA OSTAO U ČUDU: Iz stabla bukve potekla voda

17:20

31.03.2024

Podeli vest:

RINA

IVANJICA – Neverovatan prizor ukazao se Milošu Popoviću  iz ivanjičkog sela Bedina Varoš pre nekoliko godina kada mu je prilikom seče drveća iz jedne bukve potekla voda. Ovaj drvoseča ostao je u čudu, jer se godinama unazad bavi ovim poslom i nikada mu se nije desilo ništa slično.

„Stablo nije bilo trulo, već naprotiv potpnuo zdravo. Počeo sam da sečem i kada sam stigao na pola posla, počela je neverovatnom jačinom da izlazi voda, kao da ju je neko pustio sa česme. Prišli smo, umili se i oprali ruke. Voda je bila hlada i izuzetno čista, da je mogla odmah i da se pije. Bili smo u velikoj dilemi i nismo znali šta da radimo, ali na kraju smo bukvu ipak posekli“, rekao je Miloš za RINU.

Ono što ovom drvoseči još čudnije jeste što u blizini od pola kilometra nema nijedne reke niti bilo kakvog izvorišta, a da se u stablu bukve sakrila tolika količina vode.

„Sve vreme dok smo bili pored stabla voda je nastavila da šiklja, kao da je na izvoru. Naše podneblje izuzetno je bogato šumom i mnogo ljudi se bavi njenom sečom, ali kome god sam pokazao snimak svi su ostali u čudu. Niko nikada nije video ništa slično“, kaže drvoseča iz Ivanjice.

Ovaj prirodni fenomen može se videti jednom u sto godina, a do sada je jedini slučaj u regionu zabeležen u mestu Dinoša u Crnoj Gori, gde je iz stabla duda potekla voda. Stručnjaci su ovo čudo prirode objasnili činjenicom da se korenje tog duda nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta. Zatim, vodu iz stabla najčešće uzrokuju obilne padavine, koje preplave podvodne izvore, pa dodatni pritisak potisne vodu na površinu, uz korenje drveća.

(Pančevac/RINA)

ŠKOLA U SVILAJNCU OD DECE PRAVI SRPSKE DOMAĆINE: Đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu, a ostane i za prodaju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.