Zlato i srebro za veslače Tamiša

Velika međunarodna regata „Croatia Open“ sa učešćem  veslača iz više od 15  evropskih zemalja održana je 6 i 7. aprila na veslačkoj stazi Jarun kod Zagreba u Hrvatskoj.

10:56

08.04.2024

Podeli vest:

VK Tamiš

Velika međunarodna regata „Croatia Open“ sa učešćem  veslača iz više od 15  evropskih zemalja održana je 6 i 7. aprila na veslačkoj stazi Jarun kod Zagreba u Hrvatskoj.  Mnoge reprezentacije su iskoristile ovu regatu sa više od 750 prijavljenih posada od skifa do osmerca i oko 1.700 veslača kao kvalifikacionu regatu i proveru pred predstojeće Evropsko prvenstvo i Kvalifikacionu regatu za Olimpijske igre u Parizu.

Veslački klub Tamiš nastupio je sa svoja dva kandidata za veslačku reprezentaciju Srbije Milošem Boškovim seniorom i Markom Jančikinom juniorom kako bi se svojim rezultatima nametnuli saveznom selektoru.

U najtežoj i najprestižnojoj veslačkoj disciplini skifu prvi na start je izašao Marko Jančikin  junior koji je trebao u kvalifikacijama u konkurenciji od preko 60 skifova da izbori mesto u finalnoj trci i borbu za medalju. Već na startu Marko je pokazao svoj raskošni talenat i sa drugim najboljim vremenom ušao u A finale. Teška borba za medalje vodila se između veslača iz Turske, Moldavije, Hrvatske i našeg Marka. Sigurnim i hrabrim nastupom Marko je obezbedio sebi drugu poziciju i srebrnu medalju između pobednika iz Turske i trećeplasiranog Moldavca.

Drugog dana regate imao je još teži ispit, kao junior okušao se u skifu za seniore gde je bio na visini zadatka bez obzira što je to bila već četvrta trka u dva dana izveslao odlično u B finalu sa rezultatom 7.18 sec na 2000 metara i iza sebe ostavio mnogeiskusne seniore.

Mladi seniori Miloš Boškov iz Tamiša i Matija Rajković su od strane selektora uočeni kao izuzetan veslački potencijal i posle teških zimskih priprema sa hiljade preveslanih kilometara na stazi u Jarunu trebali su da pokažu svoje umeće. To su uradili na najbolji mogući način, posle opreznog starta i druge pozicije posle prvih preveslanih 500 metara preuzimaju vođstvo i ispred italijanske, hrvatske i jermenske reprezentacije završavaju trku kao prvi i zlatom okićeni sa rezultatom 6.27 sec.

„Znali smo da su Miloš i Marko vredno radili sa puno entuzijazma i da će biti uspešni na regati ali ovi rezultati su premašili naša očekivanja, to su rezultati na vrhunskom reprezentativnom nivou i potvrdili su svoj kvalitet za velika svetska takmičenja.

Nažalost Veslački savez Srbije je ove godine nesmotrenošću ostao bez budžetskih sredstava Ministarstva sporta tako da je finansiranje reprezentativaca u našem slučaju Miloša i Marka sada na klubovima i lokalnim samoupravama koje imaju mogućnosti i želje da nam pomognu.“ – izjavio je za K-013 portal trener Tamiša Ognjena Matijevića.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.