VUČIĆ U FRANCUSKOJ DOČEKAN UZ SVE DRŽAVNE POČASTI: Najvažniji susret u poslednje 3 decenije za našu zemlju

10:01

08.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Kako je u petak saopštila Jelisejska palata, Vučić će sa Makronom razgovarati oko 20 časova, nakon čega je predviđena zajednička izjava i večera.

Francusko predsedništvo navelo je da će Makron i Vučić razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i odnosima Beograda i Kosova.

Makron će „ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskoj integraciji Srbije“ i to da „normalizacija odnosa sa Kosovom čini integralni deo procesa pristupanja“ EU.

Vučić je izjavio da je počeo sa važnim sastancima u Parizu i da sledi razgovor sa  najvećom francuskom kompanijom zaduženom za energiju Electricite de France (EDF).

„Prisustvovao sam važnim sastancima od suštinskog značaja, tekli su nelaki pregovori tokom dana, jer želimo da sve završimo kako bi smo sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom imali više vremena i da se ti dogovori samo potpišu“, kazao je Vučić novinarima, ne preciziravši o kakvim pregovorima i ugovorima je reč.

On je dodao da će danas potpisati Memorandum o razumevanju sa EDF što će za Srbiju značiti „ogromnu novu snagu i neuporedivo veću sigurnost“ jer se sa njima vode razgovori kako bi dobili znanje i ekspertizu za izgradnju hidroelektrana i nuklearnih elektrana.

„Kasnije sledi sastanak sa predsednikom francuskog senata Žerardom Laršeom i predstavnicima ;svih značajnih političkih partija, razgovori delegacija i večera. Posle večere ostaću sa Makronom da razgovaramo u četiri oka o svim značajnim pitanjima bilateralnim i geopolitičkim“, rekao je predsednik.

Dodao je da želi da čuje mišljenje francuskog kolege o trenutnoj situaciji u svetu i aktuelnim sukobima kao i o Kosovu i njegovim težnjama da postane članica Saveta Evrope.

„Nadam se nekakvom dogovoru što se tiče Gaze i Izraela i Palestine, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će se tamo zbivati, verujem da će se ići u dalju eskalaciju, što će nas činiti sve nerzvoznijim. Svaki novi sukob, Huti, Iran, Izrael, svaki novi udar na ruske rafinerije – rastu cene nafte i to dalje čini inflaciju visokom“, rekao je on.

Na sednici Vlade Srbije ;pre tri dana usvojen je Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Electricite de France (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Vučić položio venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“
Predsednik Srbije položio je venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“ na kojoj na francuskom jeziku piše:

– U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.