GRADSKA UPRAVA Plate za vreme porodiljskog odsustva

11:42

17.04.2024

Podeli vest:

Pančevac

Gradska uprava je izdala saopštenje u kome se kaže da je 14. februara 2024. godine utvrđeno da odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u delu koji glasi: „odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili…” i u delu koji glasi: „ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće” nije u saglasnosti sa Ustavom, te od sada član 13. stav 1. pomenutog zakona glasi:

„Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za lica iz člana 12. ovog Zakona, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci što prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva”.

„Budući da je ovom odlukom Ustavnog suda Republike Srbije došlo do izmena u načinu obračuna osnovice naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a da je inicijativa za pokretanje postupka podneta 19. aprila 2021, obaveštavaju se svi korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine da ukoliko smatraju da im je pravo povređeno podnesu zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) koje je konačno i pravnosnažno. Zahtev se podnosi na pisarnici Gradske uprave Grada Pančeva.

Rok za podnošenje zahteva ističe 14. avgusta 2024. godine”, piše u saopštenju.

(Pančevac)

PODRŠKA RODITELJIMA I DECI Počinje izgradnja novog vrtića u Alibunaru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.