40 GODINA KASNIJE: Bajaga i instruktori održali koncert povodom jubileja

10:55

22.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/CMC TV

Bend „Bajaga i instruktori” održao je u sinoć u rasprodatoj MTS dvorani koncert povodom obeležavanja tačno 40 godina od prvog beogradskog nastupa na istom mestu, u tadašnjem Domu sindikata, 21. aprila 1984. godine.

Momčilo Bajagić i grupa su priredili publici, kako su sami rekli, „kopiju” koncerta iz 1984. Repertoar su, uz kompletno odsviran album „Pozitivna geografija”, činile pesme koje je Bajaga napisao za svoj tada matični bend „Riblju čorbu”, kao i neke neobjavljene, a u tom periodu koncertno izvođene numere šaljivog karaktera.

Na sceni MTS dvorane se prvo pojavio klavijaturusta Saša Lokner i počeo da svira uvodne taktove „Pustite me, druže”, a zatim i gitarista Žika Milenković, koji je podsetio da je na Loknerovom mestu pre 40 godina bio Kornelije Bata Kovač (1942-2022). Milenković je redom najavljivao ostale članove benda, pa su tako iz publike su na binu redom dolazili basista Vladimir Čukić, bubnjar Marko Kuzmanović, gitarista Marko Nježić Kića i na kraju, uz ovacije, Momčilo Bajagić.

„Zamislite da je ovo 1984”, kratko je najavio Bajaga ovaj svojevrsni muzički vremeplov, redak koncert gde repertoar nije sastavljen po „best of“ principu.

Bend je u 100 minuta odsvirao hitove sa „Pozitivne geografije” koje i inače izvodi na koncertima, poput pesama „Berlin”, „Tamara” i „Tekila gerila”, kao i pesme koje su retko u set listi – „Poljubi me”, „Mali slonovi”, „Marlena”, „Limene trube”. Posebnu notu koncertu donele su numere koje Bajaga i instruktori decenijama nisu uživo izvodili – „Kosooka”, „Znam čoveka” i „Papaline”.

Na bisu je napravljen izuzetak, te je odsvirana pesma „Samo nam je ljubav potrebna“ (sa albuma „Jahači magle“ 1986), kojom bend i inače završava koncerte. Na taj način, simbolično je najavljena ovogodišnja turneja grupe, nazvana upravo po pomenutoj pesmi.

Bajaga i instruktori će na, kako su najavili, na 40 i više koncerata izvoditi pesme sa svih svojih albuma, a najveći koncert na turneji zakazan je za 31. avgust na beogradskom Hipodromu.

(Pančevac/Politika/Tanjug)

DANAS SEDNICA SB UN O KIM Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

U Vojvodini pre podne moguća kiša, temperatura do 17 stepeni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.