Književno veče posvećeno žrtvama nasilja u Pančevu

14:05

26.04.2024

Podeli vest:

Gradska biblioteka Pančevo Katarina Janković

PANČEVO – U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo Udruženje žrtava nasilja”Hajr” organizovalo je humanitarno književno veče pod nazivom”Pokušaj da hodaš u mojim cipelama”.

U istoimenom zborniku poezije i proze nalaze se utkane najdublje misli i osećanja žena, žrtava nasilja.To je prilika da se skrene pažnja na njihove probleme i da im se finansijski pomogne prodajom zbornika i časopisa koje izdaje ovo udruženje.
„A ne znaš da ja i zlatne katance kidam a ne ove zarđale od tuge i nemoći“.

Ovo je samo deo stihova koji su se mogli čuti na humanitarnoj književnoj večeri u Pančevu organizovanoj od strane Udruženja žrtava nasilja „Hajr“.Članovi udruženja predstavili su svoj zbornik poezije i proze pod nazivom „Pokušaj da hodaš u mojim cipelama“.

„Hoćemo da zbornikom i časopisima osvestimo narod da živi bolje,da pružimo veliku podršku a prodajom tih časopisa i zbornika podržavamo žrtve nasilja i finansijski”rekla je Emina Hilić-pesnikinja.

Književne večeri koje udruženje Hajr organizuje u više gradova prilika su da se skrene pažnja na žrtve nasilja i da se ohrabre da kažu kroz šta prolaze . A često ih ima i u publici.

” HAJR”-“Udruženje postoji 7 godina,imamo već 7 kancelarija po Srbiji ,jednu u Sarajevu i jednu u Švajcarskoj.Ovo udruženje je specifično po tome što su ga osnovale baš žrtve nasilja koje su bile u sigurnoj kući.I ja sam bila u sigurnoj kući godinu dana i dobro razumem kroz šta prolaze jer žrtva žrtvu najbolje razume i najviše zna šta joj treba za pomoć” kaže Hajrija Ramadani-predsednica Udruženja žrtava nasilja.

Najveće žrtve nasilja u porodici su deca ,često prinuđena da promene mesto boravka,školovanja prijatelje.

U najgorim slučajevima kada dođe do femicida i očevi završe u zatvoru deca ostaju bez oba roditelja.. Problem je i što žene žrtve nasilja i dalje nailaze na osudu društva i institucija a prilikom traženja zaposlenja poslodavci postavljaju pitanja: da li su psihički sposobne za rad i ko će im čuvati decu kada rade drugu smenu ?

Udruženje „Hajr“ ima 12 timova ,angažovani su i u Vladi Republike Srbije u Savetu za rodnu ravnopravnost a cilj im je da skrenu pažnju na društveni problem nasilja u porodici ,ponude rešenja i pruže razne vidove podrške .

(Pančevac)

OPOVO: Ministarka Kisić na svečanom otvaranju porodičnog parka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.