PROJEKAT IPA 2020: Kako do posla u Pančevu

14:33

26.04.2024

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

PANČEVO – U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu prezentovani su paketi mera koji će pomoći dugoročno nezaposlenim licima, mladima, ženama, osobama sa invaliditetom i teže zapošljivim grupama da lakše dođu do posla. Reč je o projektu IPA 2020, koji se u 2024. godini sprovodi na području četiri filijale NSZZ – u Pančevu, Požarevcu, Jagodini i Prokuplju.

U pančevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje predstavljeni su javni pozivi u okviru projekta IPA 2020 namenjenog dugoročno nezaposlenim osobama.

„Ovaj projekat finansiran je od EU kao vid podrške merama aktivne politike zapošljavanja. Paket mera za dugoročno nezaposlena lica sprovodi se kroz četiri javna poziva. Prezentovaćemo i javne pozive koji su izašli 5. aprila, i to 12 javnih poziva, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno 260 lica“, kaže Jelena Šinik, direktorka Pančevačke filijale NSZZ.

Četiri javna poziva iz projekta IPA odnose se na obuku na radnom mestu, subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom, subvencije za samozapošljavanje i podsticaje za poslodavce.

„Kod nas je veoma bitno da radnici imaju završenu obuku u protivpožarnom sektoru. NSZZ finansira i tu vrstu obuka, to je značajan trošak za naše preduzeće i to bi nam pomoglo u ovom momentu. A mi tražimo uvek nove radnike, koje možemo da osposobimo za rad u protivpožarnom sektoru“, izjavio je Rade Nikolić, direktor preduzeća d.o.o. Vatropan iz Pančeva.

Poslodavcima su predstavljene nove mere, koje se odnose na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„U periodu od četiri meseca se angažuju lica, a poslodavcu se refundira minimalna zarada sa pripadajućim doprinosima i porezima. Lica se zapošljavaju na određeno ili neodređeno, kako poslodavac hoće, s tim da NSZZ refundira period od četiri meseca“, dodaje Zorica Maksimović iz filijale NSZZ u Pančevu.

Predviđeno je i zapošljavanje radnog asistenta koji će pomagati osobi sa invaliditetom. Njemu se refundira zarada do 50 hiljada dinara. Jedna od mera je i refundacija troškova opremanja radnog mesta, u iznosu do 400 hiljada dinara, kako bi sve bilo u skladu sa potrebama osobe sa invaliditetom.

Zainteresovani poslodavci podnose zahteve u Pančevačkoj filijali ili ispostavama u Kovinu, Kovačici i Opovu, a osnovni uslov za radno angažovanje nezaposlenih jeste da budu na evidencji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema poslednjim podacima, u Pančevu je oko četiri i po hiljade nezaposlenih lica, a najviše ih je u starosnom dobu od 55 do 59 godina.

(Pančevac/RTV)

 

Književno veče posvećeno žrtvama nasilja u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.