PANČEVO PAMTI HEROJE SA KOŠARA

Tigran Kiš: Obećavamo herojima sa Košara, da njihova borba, da njihova žrtva i da će sećanje na njih živeti u našoj zajednici i u nama zauvek

10:04

30.04.2024

Podeli vest:

Grad Pančevo

Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva obratio se na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 25 godina od bitke na Košarama i pogibije pančevačkog heroja Lazara Tišme. Otac Velimir Birmanac je blagoslovio skup u prepunoj dvorani Kulturnog centra Pančevo.

– Okupili smo se kako bismo s velikim poštovanjem i dubokim saosećanjem, odali počast našim herojima iz južnog Banata, koji su hrabro stajali na braniku naše otadžbine u bici na Košarama. Danas smo ovde da odamo počast onima koji su podneli najveću žrtvu za našu slobodu i našu bezbednost. Pre 25 godina, tada savezna Republika Jugoslavija bila je suočena s izazovima koji su tražili neizmernu hrabrost, odlučnost i predanost. U tom trenutku, pripadnici vojske su bez oklevanja stali u odbranu svoje otadžbine. Ovaj trenutak koristim kako bi se podsetili života i nasleđa jednog istinskog junaka – Lazara Tišme, našeg sugrađanina, koji je ostavio neizbrisiv trag svojom hrabrošću i velikom predanošću koju je dao državi Srbiji. Njegova žrtva i odanost predstavljaju primer svim generacijama koje danas žive ovde. Ovim skupom, takođe izražavamo zahvalnost svim herojima koji su položili svoje živote za našu slobodu, a njihova hrabrost neka bude svetionik koji nas vodi kroz izazove današnjice,“ naglasio je Tigran Kiš i dodao da se Srbija ponovo, kao i pre 25 godina, nalazi pod velikim udarom onih koji su tada kršeći sva međunarodna prava i bez odluke Ujedinjenih nacija bombardovali našu zemlju.


Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine grada Pančeva je istakao da sećajući se žrtava sa Košara, ali i svih žrtava koje su stradale tokom dva velika rata u XX veku, negujemo tekovine koje su nam oni ostavili.

– Danas se borimo protiv prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope, danas se borimo protiv prihvatanja Rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Tu Rezoluciju predložila je država koja je našem narodu nanela dva genocida tokom prošlog veka. Zahvaljujući velikoj borbi našeg predsednika, Aleksandra Vučića veliki broj zemalja trenutno u svetu shvata svu apsurdnost, nepravednost i nelogičnost jedne tako predložene Rezolucije. Danas živimo u državi koja je samostalna, slobodna i nezavisna, koja ima otvorena vrata i na zapadu, ali ima otvorena vrata, za razliku od mnogih zemalja i na istoku. Dok stojimo ovde danas, ponovo se podsećamo naše obaveze, da se sećamo i da ta sećanja prenosimo našim mlađim generacijama. Da nikada ne zaboravimo hrabrosti, slogu i ljubav koju su te žrtve podnele za našu zemlju. Neka njihov duh hrabrosti i predanosti uvek živi među nama. Obećavamo herojima sa Košara, da njihova borba, da njihova žrtva i da će sećanje na njih živeti u našoj zajednici i u nama zauvek. Večna im slava i hvala im!“ rekao je Kiš i zahvalio se svima što su došli kako bi zajedno odali počast hrabrim junacima.

Na skupu se prisutnima obratio predsednika udruženja „Da se ne zaborave“ Miroslav Janić i prezentovao idejni projekat parka Heroja sa Košara i spomen česme heroju Lazaru Tišmi, potpredsednik udruženja „Da se ne zaborave“ Srđan Krstić, pukovnik duško Šljivančanin i ratni veteran Dražić, a prikazan je i kratak dokumentarni film o Bici na Košarama.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, vokalna solistkinja Anđela Kovačević, guslar Aleksandar Taušan, recitator Pavle Milošev, a članovi KUD „Abrašević“, Bokserskog kluba „Profesionalac“ i udruženja „ Vitezovi Svetog Vida“ su položili 108 kala, u znak sećanja na 108 poginulih heroja sa Košara.

(Pančevac/epančevo)

OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA PANČEVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Tigran Kiš: Važno da znamo šta je bilo 6. oktobra i da budemo ponosni na ulogu Srbije

Gradonačelnik Stevanović i predsednik Skupštine Kiš čestitali Uskrs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.