NAŠE ČELIČNO PRIJATELJSTVO NEPRESTANO JAČA Si uoči poseti Srbiji: Radujem se susretu s predsednikom Vučićem

08:06

07.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Radujem se susretu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima da zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju i ubrizgamo novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije, napisao je predsednik Kine Si Đinping u autorskom tekstu u „Politici“.

Podsetio je da je između naroda Kine i Srbije, uprkos velikoj udaljenosti, postojao afinitet, da snažno prijateljstvo seže od Antifašističkog rata, te da je usred tekuće transformacije sveta međusobna podrška dve strane čvršća, saradnja bliža, dok su razmene i međusobno učenje sadržajniji.

– Naše čelično prijateljstvo neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda. Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj. Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima – poručio je Si uoči današnje posete Beogradu.

Dodao je da se obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za obe države.

Predsednik Kine je istakao da je Srbija prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, dok je prošle godine Kina bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije.

Takođe, piše predsednik Si, Kina i Srbija su uvek pomagale jedna drugoj, što je posebno bilo vidno tokom pandemije kovida 19, ali i uvek učile jedna od druge; zalažu se za sreću naroda i prosperitet države, aktivno razmenjuju iskustva o upravljanju državom i jačaju saradnju političkih partija.

– Kineska izreka kaže ′prijatelji su oni koji isto misle′, dok Srbi kažu ′prijatelji su najveće blago u životu′. Kinesko-srpske dugotrajne prijateljske razmene i uzajamno korisna saradnja dve strane potpuno ukazuju da su neprekidno produbljenje i razvoj odnosa dve zemlje u skladu sa istorijskim trendom i temeljnim interesima naroda, doprinoseći zajedničkom napretku obe strane – istakao je Si Đinping.

Predsednik Kine je rekao i da je spreman da putem ove posete i zajedno sa srpskom stranom posvećeno promoviše kinesko-srpsko čelično prijateljstvo, doprinosi boljitku oba naroda, te da unapređuje svetski mir i razvoj.

Rekao je i da je kinesko-srpsko čelično prijateljstvo kaljeno na krvi i vatri, te podsetio na NATO bombardovanje ambasade Kine u Beogradu 1999. godine, kada je poginulo troje kineskih novinara.

– Ovo nikada ne smemo zaboraviti. Kineski narod ceni mir, ali nikad neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija. Prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno zajednički prolivenom krvlju dva naroda, postalo je zajedničko sećanje dva naroda i ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred. Stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, spremni smo da zajedno sa srpskim prijateljima izgradimo zajednicu Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri – zaključio je Si Đinping u tekstu u „Politici“.

(Pančevac/Novosti)

DOBAR RAZGOVOR SA TOKAJEVIM Vučić o jačanju našeg strateškog partnerstva sa predsednikom Kazahstana

Svi detalji posete kineskog predsednika! Vučić će mu točiti SRPSKA VINA, ČUVAĆE ga 3.400 policajaca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.