SI POKAZAO VELIKO POŠTOVANJE PREMA SRBIJI Mali: Saradnja sa Kinomje najveća razvojna šansa naše ekonomije

08:44

09.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali gostovao je u Novom jutru na TV Pink gde je govorio o rezultatima posete kineskog predsednika SI Đinpinga.

On je na početku rekao da je i dalje pod velikom ipresijom svega što se desilo u prethodna dva dana Beogradu i Srbiji.

– Način na koji on predstavlja svoju zemlju, čast koju je ukazao Srbij ida provede noć i ceo dan u Beogradu, da drugi put za osam godina dođe za njega u relativno malu zemlju. Na takav način je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji. To je rezultat odgovorne politike Vučića – rekao je Mali.

Navodi da to otvara nove perspektive napretka i razvoja Srbije.

– Saradnja sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini je, uz EKSPO, je najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10, 20 godina unapred – istakao je Mali.

Juče smo potpisali 29 sporazuma, izvozimo slobodno suve šljive, borovnice, nakon toga Malidu breskve, jabuke, sojino ulje, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski proizvodi, naša vina. Motivisaćemo domaće proizvođače da budu konkurentniji, rekao je Mali.

Između 38 i 62 posto su carine do Kine, to je ogroman trošak. Mi nemamo te carine, onda vidite koliko ste konkurentniji i imate prostora da podignete cenu, kaže ministar.

– Još važnije od tog sporazuma koji stupa 1. jula na snagu, je zajednička izjava dva predsednika. Prva zemlja u Evropi sa kojom Kina potpisuje takav dokument, o zajedničkoj budućnosti. Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, kao prva zemlja u Evropi sa takvim partnerstvom sa Kinom – rekao je Mali.

On kaže da po jednom istraživanju, od 44 oblasti inovacije tehnološkoj razvoja i veštačke inteligencije, u 37 oblasti Kina je lider.

Mali kaže da je Si srekao da je iskreno impresioniran i dirnut dočekom i da se to zaista primetilo.

– Reči koje je on uputio našem predsedniku je potvrda Vučićeve vizije razvoja Srbije – kaže Mali.

On je pomenuo šest tačaka o kojima je pričao Si na konferenciji.

– Sa sporazumom zajedničku budućnost, druga tačka je bila sporazum o slobodnoj trgovini. Treća je bio EKSPO, ne smao da će učestvovati, već će sva iskustva podeliti na nama. Tri stotine studenata iz Srbije će biti gosti i imati priliku da studiraju u Kini. To je zalog za budućnost, oni će biti most saradnje. Pedeset mladih naučnika kojima će otvoriti vrata laboratorija – naveo je ministar.

Pričali smo o pogonu za proizvodnju vozova.

– Veliki je deficit u proizvodnji u svetu. Tražnja je ogromna,a u ovom trenutku imate veću tražnju nego ponudu. Oni to prave bolje i jeftinije nego bilo ko. Razgovarali smo o električnim automobilima, letećim taksijima – kaže on.

(Pančevac/Novosti)

ČELIČNO PRIJATELJSTVO KINE I SRBIJE Kineski mediji sa pažnjom ispratili dolazak Si Đinpinga u Beograd

DO SKOROG VIĐENJA, DRAGI PRIJATELJU Vučić zvanično ispratio Si Đinpinga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.