Cena vekne „Sava“ ostaje ista i posle 1. juna

08:30

12.05.2024

Podeli vest:

Pixabay

Vekna „Sava“ koštaće 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cena hleba, saznaju „Novosti“. Predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mera bude produžena za još šest meseci. Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog meseca.

– Pekari su spremni za produženje ovog akta – navodi Pralica. – Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje.

Vlada je ograničila cenu hleba da bi zaštitila standard građana, odnosno sprečila deformacije u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija. Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu „Sava“, moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama.

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.