STARČEVO: Održana treća Noć muzeja uz koncert Muzičke škole „Jovan Bandur“ i otvaranje neolitske kuće

21:54

28.05.2024

Podeli vest:

Foto: Starčevačke novine

U muzeju istorije Starčeva održana je treća Noć muzeja u ponedeljak, 27. maja, a zanimljiv program privukao je veliki broj posetilaca koji su do kasnih večernjih sati obilazili muzej.

Program je započet koncertom učenika izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Jovan Bandur“ u Starčevu koji je održan u galeriji starčevačkog muzeja.

Nastupilo je oko 30 učenika, među kojima su bili violinisti iz klase profesorke Ester Krstić, tamburaši iz klase profesora Luke Vujčića, harmonikaši iz klase profesora Nemanje Grujičića, klarinetisti iz klase profesora Šamu Kiša i pijanisti iz klase profesorke Anđele Buvač, a klavirska pratnja učenicima klavira i tambure bila profesor Mirjana Mićić.

Među njima je znatan broj nagrađivanih učenika na raznim takmičenjima što je za ponos Starčevu, a publika nije štedela dlanove za pokazano umeće ovih malih talentovanih Starčevaca. Ovom koncertu je prisustvovala i direktorka MŠ „Jovan Bandur“ Jelena Cvetić.

Nakon koncerta usledilo je svečano otvaranje novosagrađene neolitske kuće u sklopu replike neolitskog naselja u dvorištu muzeja i suvenirnice-galerije čije je realizacije podržao Grad Pančevo.


Posle koncerta prisutnima se obratio predsednik Sveta MZ-a Starčevo Petar Andrejić i najavio je nešto što je mesecima pripremano, čega nema u široj okolini i po čemu će taj prostor biti još atraktivniji.

– U pitanju je neolitska kuća u kojoj je predstavljena četvoročlana porodica u scenografiji koja oživljava život pripadnika stračevačke kulture. Preko puta nje je suvenirnica, galerija koja će biti na usluzi turistima – objasnio je Andrejić.

Posetiocima se zatim obratila gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu Marija Jević i rekla da su muzeji čuvari „naše istorije i kulture, našeg identiteta, naše svesti o tome odakle potičemo i gde bismo mogli da stignemo i stoga su od neprocenjivog značaja za našu budućnost“.

– Starčevački muzej čuva priču o najstarijem naselju na teritoriji Pančeva. O kulturi koja je čuvena i nadaleko poznata. Svestan važnosti ovog projekta, Grad Pančevo ga je podržao, a vredni ljudi Starčeva ga realizovali. Nastavite tako i uvek ćete imati podršku vašeg grada – istakla je većnica.

Otvaranju nove neolitske kuće prisustvovali su i realizatori projekta: arheolog i kustos Vinčanskog muzeja Dragan Janković, arhitekta Hristivoje Pavlović, vajar Branislav Crvenković.

Znatiželjni posetioci imali su i pitanja za tvorce ove prelepe neolitske kuće koja priča priču o jednom potpuno drugačijem životu čoveka koji je pre 8000 godina živeo na ovim prostorima.

Osim replike neolitskog naselja u dvorištu i suvenirnice, posetioci su te večeri obilazili stalnu postavku „Starčevo kroz vekove“ i prateće izložbe starčevačkog muzeja.

(Pančevac/J. Filipović)

VEČERAS NOĆ MUZEJA U STARČEVU Program počinje u 19 sati na Trgu neolita

OSNOVCI IZ PANČEVA U STARČEVU Posetili Muzej neolita i ergelu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.